Warmblood Fragile Foal Syndrome (WFFS) puhuttaa puoliverikasvattajia

Julkaistu Hevosenomistaja-lehdessä 3/18

Puoliverihevosilla esiintyvä vakava ja käytännössä aina varsan lopetukseen johtava perinnöllinen, resessiivisesti periytyvä sairaus Warmblood Fragile Foal Syndrome (WFFS) aiheuttaa varsalle erittäin ohuen ihon ja jopa syntymässä avoimen vatsan. Tilanteeseen ei ole hoitoa, varsa on elinkelvoton ja joudutaan eläinsuojelullisista syistä lopettamaan heti tilanteen selvittyä. Ainoa keino välttyä WFFS:ltä on pitää huolta, ettei tule parittaneeksi kahta ominaisuuden kantajaa.

Kantajahevonen on oireeton, mutta jos kaksi kantajaa paritetaan ja varsa saa kaksi kopiota samasta geenistä, ongelma tulee esiin varsassa. Samantyyppistä, mutta eri geenin aiheuttamaa Hereditary Equine Regional Dermal Asthenia (HERDA)-ongelmaa tavataan quarter-hevosilla. Ihon ja sidekudosten epämuodostumaa on tavattu myös nykyisten puoliverirotujen taustalla vaikuttavilla kylmäveri- ja täysiveriroduilla. Oireita on verrattu ihmisillä tavattavaan Ehler-Danlosin syndroomaan, jonka tyypillisiä oireita ovat esimerkiksi poikkeuksellisen venyvä ja ohut iho sekä yliliikkuvat nivelet.

Ongelma on pysynyt pitkään piilossa, koska useimmiten homotsygootti WFFS-sikiö abortoituu ja tamma luo varsan. Jos sikiö selviää syntymään asti, vastasyntynyt WFFS-varsa joudutaan lopettamaan heti synnyttyään. Se tietää paljon surua ja taloudellisia tappioita kasvattajille.

Puoliverikasvattajat ovat syystäkin huolestuneita mutaatiosta. Ongelman yleisyydestä ei ole toistaiseksi varmuutta (arviot kantajien määrästä vaihtelevat 6 ja 11 % välillä) mutta geeni on paikallistettu ja omat jalostushevosensa voi jo testata kantajuuden varalta.

Lue koko artikkeli tästä (pdf)