Ravihevosen omistamisen kustannuksia

Esimerkkilaskelmia.
Huom! Hinnat ovat vain suuntaa-antavia, ja isojakin vaihteluja esiintyy. Hintataso on noususuunnassa, nämä luvut ovat päivitetty 14.12.2022.

  • Valmennusmaksut ammattivalmentajalla 750 – 1 500 € / kk sis.alv. (50 valmentajan kyselykierroksen perusteella joulukuussa 2022). Esim. 900 € / kk tekee 10.800 € / vuosi. Huom, joillakin valmentajilla kengitykset ja lisäravinteet laskutetaan erikseen
  • Eläinlääkärikulut hevoskohtaisesti n. 500 – 1 000 € / vuosi (hyvällä tuurilla vain rokotuksen ja raspauksen verran). Tapauskohtaisesti lisäkuluja tulee hieronnoista, fysioterapioista ym.
  • Hevosen henkivakuutus, vuosimaksu hevosen arvon mukaan. Suomen Hevosenomistajien Keskusliiton jäsenet saavat Pohjantähden hevosvakuutuksista 5 % alennuksen.
  • Hevosen varusteisiin kuten loimet, riimut jne. tulee varata esim. 400 € vuodessa.
  • Hevosen kuljettamisesta ravikilpailuihin tulee maksaa hevosen valmentajalle tai kuljetusliikkeelle (laskutus yleensä valmentajan kautta) n. 0,40 – 0,60 € / km. Jos hevonen kilpailee 10 kertaa vuodessa keskimäärin 200 km reissun, niin kustannuksia tulee n. 1000 € / vuosi (laskettu 0,50 € / km). Muutamilla valmentajilla on käytössä myös polttoaineperusteinen hinnoittelu, jolloin polttoaineiden kustannus kerrotaan tietyllä kertoimella ja jaettuna osallistujien kesken.
  • Ajopalkkiot ohjastajakohtaisesti. Kannattaa kuitenkin aina neuvotella hinnoista ennen hevosen ilmoittamista tietylle kuskille.

Kustannusrakenne on aivan toinen, jos on mahdollisuus valmentaa itse hevostaan.
Samoin kustannusrakenne on hieman erilainen, jos omistettava hevonen on nuori varsa. Tällöin hevosella ei kilpailla, joten kuljetuskustannukset ja ajopalkkiokustannukset (sekä mahdolliset palkintotuotot) poistuvat. Toisaalta tilalle tulee ikäluokkakilpailujen osallistumismaksuja, jotka tosin eivät ole pakollisia.