Keinoemovälitys

Suomen Hevosenomistajien Keskusliiton keinoemovälitystä hoitaa Heli Lepo. SHKL on koko toimintansa ajan ottanut vastaan ilmoituksia emänsä menettäneistä varsoista ja auttanut yhdistämään niitä varsansa menettäneiden tammojen kanssa. Vuodesta 2000 asti toiminta on ollut koordinoitua ja ympärivuorokautista.

Keinoemovälitys vastaa numerossa 050 309 7555. Öisin voi jättää viestin vastaajaan.

Varsansa menettäneiden tammojen ja emänsä menettäneiden varsojen yhteen saattaminen pelastaa usein varsan hengen ja mahdollistaa sen kehittymisen terveeksi ja tasapainoiseksi hevoseksi. Ihailtavan moni hevosenomistaja ilmoittaa tammansa keinoemoksi heti oman varsan menetyksen jälkeen. Jokainen tamma saattaa olla orpovarsan ainoa hengenpelastaja, sillä tamma on käyttökelpoinen keinoemoksi vain 4-7 päivää varsan menetyksestä. Orpovarsa sen sijaan hyötyy keinoemosta lähes vieroitusikään saakka.

Kaikissa tapauksissa varsa ja tamma tarvitsevat erikoistarkkailua ensimmäisen viikon ajan. Synnytyksessä emänsä menettänyt, tuttipullosta ruokittu varsa on tavallisesti opetettava nisälle kädestä (turvasta) pitäen. Mutta viikon tai parin vaiva kannattaa, sillä varsan eloonjäämismahdollisuudet paranevat ja sosiaalistuminen hevoseksi helpottuu ratkaisevasti keinoemon avustamana. Oheisessa Keinoemo-oppaassa (pdf) on neuvoja menettelytavoista joko tamman tai varsan kuollessa, sekä ohjeita orpovarsan ja sijaisemon yhteensaattamiseksi. Keinoemo-opasta on mahdollista myös tilata toimistoltamme tai hevosjalostusliitoista painetussa muodossa.

Tamman luovuttamisesta sijaisemoksi kannattaa aina tehdä tarkka kirjallinen sopimus. Valmiita sopimuspohjia on tilattavissa SHKL:n toimistolta. Jäsenille sopimuspohjat ovat ilmaisia (ei-jäsenille sopimuspohjat 20 € / kpl).

Tiedot ja kyselyt keinoemoista ja orpovarsoista:
Heli Lepo 050 309 7555

Keinoemo-opas (pdf)
Keinoemovälitys Facebookissa

Vuoden Kavionjälki-palkinto 2024 Heli Lepolle