Hevosen hammashuolto on muutakin kuin raspaamista Hevosenomistaja-lehti 1/22

Hevosen hammashuolto on muutakin kuin raspaamista – hammaskivun oireet ovat usein epämääräisiä ja vaikeasti tulkittavia

Julkaistu Hevosenomistaja-lehdessä 1/22

Suu ja hampaat ovat jokaiselle hevoselle tärkeät. Jokainen hevonen sekä poni tarvitsee myös hampaiden hoitoa – oli kyse sitten urheilu-, jouto-, harraste-, tai siitoseläimestä. Etua on myös siitä, että hevosen kanssa toimivat tarkkailevat suuta osana hevosen arkista hoitoa ja huoltoa. Aina suuhun ei tule katsoneeksi sisälle suitsittaessakaan.

Hevossairauksien erikoiseläinlääkäri, ELT Soile Pakkanen ilahtuu haastattelupyynnöstäni hammashuoltokäynnin ohessa. Hän naurahtaa jaksavansa puhua hampaista vaikka päivän, kunhan vain jaksan kuunnella.

Jos hevosella on olemassaan hyvärakenteinen suu, hyvä purenta ja hieman onneakin matkassa, tarkastus ja kiillepiikkien tasoittelu riittää. Joskus taas vastaan voi tulla ongelmia, joiden olemassaoloa ei osattu aavistaakaan. Hevoset oirehtivat hammasvaivojaan joskus epämääräisesti ja erikoisin tavoin.

– Useimmille hevosille sopiva tarkastusväli on puoli vuotta. Osalle riittää tarkastus kerran vuodessa. Jos on tarve tehdä isompaa “remonttia” niin silloin hoitovälikin on tietysti tiheämpi, Soile Pakkanen kertoo.

Lue koko artikkeli tästä (pdf)

Lähteet ja lisälukemista-luettelon linkit:

Pehkonen, J., Karma, L., Raekallio, M. Behavioral Signs Associated With Equine Periapical Infection in Cheek Teeth, artikkeli on saatavissa Helsingin Yliopiston HELDA-tietokannassa os. helda.helsinki.fi

Suomen Hippos ry: Ravihevosen hyvinvointi, Ravihevosen Suuterveyden opas 2.0

Videomateriaalia Youtubessa:

Suomen Hippos ry: Hevosen suun etuosan omatoiminen tarkastus

Sama video on julkaistu myös SRL:n kanavalla: Hevosen suun tutkiminen

Hevostietokeskus:
Kuolainten sovitus hevoselle
Turpahihnan sovitus hevoselle