Verinäytteet hevosen terveydentilan selvittämisessä

Verinäytteet ovat olennainen osa hevosten sairauksien diagnostiikkaa. Jotta verinäyte olisi diagnostinen, tulee näyte olla otettu oikeanlaiseen putkeen oikea määrä ja oikealla tekniikalla, kirjoittaa eläinlääkäri Sanna Harjupatana.

Yleisimmät verinäyteputket ovat värikoodattuja. Lila tarkoittaa EDTA-
putkea, tällaiseen otetaan esimerkiksi pieni verenkuva ja laboratoriosta riippuen fibrinogeeni. Myös ACTH-arvo ja varsan vasta-ainemittaukset tehdään tästä veriputkesta. Punainen veriputki on seerumiputki ja siitä voidaan tehdä tyypillisimmin erilaiset elinarvot, elektrolyytit, monet vasta-ainemääritykset, seerumin amyloidia A eli SAA sekä esimerkiksi erilaiset hormonimääritykset ja paljon muita harvinaisempia asioita.

Vihreää litiumhepariiniputkea käytetään laboratoriokohtaisesti osin samoihin asioihinkuin seerumiputkea ja lisäksi verikaasujen mittaukseen. Tämänkin vuoksi on aina hyvä tarkistaa millainen putki mihinkin määritykseen ja kuhunkin laboratorioon tarvitaan.

Lue koko artikkeli tästä (pdf).