Kasvavan varsan ruokinta

Julkaistu Hevosenomistaja-lehdessä 5/16 
Kuva: Heather Moreton (CC BY SA 2.0)
Tärkeintä aikaa varsan kasvussa ja kehityksessä on sen ensimmäinen elinvuosi. Silloin varsa saavuttaa noin 60 % lopullisesta elopainostaan ja 90 % lopullisesta säkäkorkeudestaan. Vieroituksen jälkeen kasvunopeus on keskimäärin 500 – 600 g/pv rodusta riippuen noin yhden vuoden ikään saakka. Korkeuskasvu on 0,2 – 0,3 cm päivässä.

Varsan lihakset, luusto, jänteet ja nivelet tarvitsevat kehitykseensä riittävästi välttämättömiä aminohappoja. Tärkeintä on huolehtia lysiinin saannista, mutta luonnollisesti kaikkien ravintoaineiden saanti on taattava.
Varsan pääasiallinen ravinto 3 – 4 kk:n ikään saakka on tamman maito, vaikka varsa alkaa syödä kiinteää rehua jo 2 – 3-viikkoisena. Tämän jälkeen kiinteän rehun osuus varsan ravinnonsaannista kasvaa, ja noin puolen vuoden ikäisenä varsa pystyy hyvin syömään kuivia rehuja niin paljon, että se tulee toimeen niillä. Varsan suolisto ja suoliston pieneliöstö kehittyvät syntymän jälkeen melko nopeasti, ja jo parin kuukauden ikäisenä pieneliöstö on valmis kiinteän rehun sulatukseen. Hyvälaatuista (ei kovin korsiintunutta) heinää varsa pystyy vieroitukseen mennessä sulattamaan lähes yhtä’ hyvin kuin aikuinenkin hevonen, mutta keskilaatuinen tai hyvin kuitupitoinen (vanhana korjattu) heinä sulaa varsalla aikuista hevosta huonommin. Siksi paras lehtevä heinä on varattava vieroitetuille varsoille.
Lue koko artikkeli tästä (pdf)