Sari Pääaho positiivisella mielellä Naisamatööriohjastajien EM-kilpailuihin

Julkaistu Hevosenomistaja-lehdessä 3/2016
Tyrnäväläinen 33-vuotias Sari Pääaho valittiin Suomen edustajaksi kesä-heinäkuun vaihteessa käytäviin EM-kilpailuihin.

Osallistujalta vaaditaan F.E.G.A.T.:n sääntöjen mukaan 10 voiton ohjastuskokemus kärrylähdöistä. Tämän vaatimuksen johdosta viime vuoden SM-liigassa parhaiten menestynyt naisohjastaja ei valitettavasti ollut edustuskelpoinen.
Edustajan löytymiseksi järjestettiin avoin hakukierros vähintään 15 kärrylähtövoittoa ohjastaneille naisohjastajille. Seitsemän ehdokasta olivat keskenään tasavahvoja, mutta  lopulta valintaraati li täysin yksimielinen ohjastajan valinnasta. Pääaho on ohjastanut Heppa-järjestelmän mukaan tätä kirjoitettaessa 486 starttia totosijoin 36-32- 37.
Toisin kuin monella naisohjastajalla, Pääahon startit koostuvat yhtä starttia lukuun ottamatta kärrylähdöistä. Montéa Sari ei ole koskaan kokenut omaksi lajikseen, lähinnä jo pituutensakin puolesta. – Tuntuu, että minulla on liian pitkät raajat siihen, hän hymähtää. – Jos minulla on monteen sopiva hevonen, annan sen sellaiselle kuskille, joka homman paremmin osaa.

Ratsutallin kautta raveihin

Sari Pääahon kotona ei ollut hevosia, vaan hän ajautui tallille kaverinsa mukana. Ikää oli tällöin vasta kuuden, seitsemän vuoden verran. Talli oli pieni ratsastustalli, joten harrastuksen alkutaival liittyi luonnollisesti ratsastukseen sekä ratsuhevosten hoitamiseen. Tallille muutti myöhemmässä vaiheessa täysihoitopaikoille ravihevosia, joita Sari muiden hevosten ohella alkoi myös hoitaa. – Sitten siinä kävi klassisesti, eli rakastuin hoitohevoseeni Cristeriin ja se oli menossa myyntiin, koska siitä ei ollut ravihevoseksi. Taivuttelin vanhempani ostamaan sen minulle.
Lue koko artikkeli tästä (pdf)