Ilmanvaihto kuntoon!

Julkaistu Hevosenomistaja-lehdessä 4/2009
Talli-ilman laatu vaikuttaa ratkaisevasti hevosten hyvinvointiin. Sen lisäksi, että pöly ja epäpuhtaudet ärsyttävät hevosten hengityselimiä, aiheuttavat ilmassa pyörivät virukset tautikierteitä , joista ei tunnu millään pääsevän eroon.

Lain mukaan tallin ilmanvaihdon minimivaatimus kuuluu näin: ”Eläinsuojan ilmanvaihdon on oltava sellainen, että ilman kosteus, pölyn määrä tai haitallisten kaasujen pitoisuudet eivät kohoa haitallisen korkeiksi. Eläinsuojan lämpötilan ja valaistuksen on oltava eläinsuojassa pidettävälle hevoselle sopivat.” Suosituksena annetaan myös enimmäismäärät haitallisille kaasuille, kuten ammoniakille (Hevosten pidolle asetettavat eläinsuojeluvaatimukset, dnro 1394/00-97).

Minimivaatimukset ovat kuitenkin vain minimivaatimuksia, eikä niiden täyttyminen vielä takaa ilmanvaihdon riittävyyttä. Tallin ilmanlaatuun ja tarvittavaan ilmanvaihtojärjestelmään vaikuttavat tallin rakenne, sisäkorkeus ja ilma-tila. Tallissa tulisi olla ilmatilaa vähintään 45 m3 – 50 m3 per hevonen. Keväisin ja syksyisin koko talli-ilman tulee vaihtua noin neljästi tunnissa, ja lämpimällä kesäsäällä ilman tulisi vaihtua jopa kymmenen kertaa tunnissa. Ilmanvaihdon minimitarve hevosta kohden on 80 m3 – 100 m3 tunnissa.

Lue koko artikkeli tästä (pdf)