Entiset olivat huonoja ja uusia tilalle astumaan

Julkaistu Hevosenomistaja-lehdessä 1/2007
Kirjoitin vuosi sitten tässä lehdessä, että Suomen lämminveristen siitosorikanta vaihtuu nopeasti. Kun nyt katsoo taaksepäin viime vuoden uutuuksien aikaansaannoksia, täytyy itseään kehumattakin todeta, että näin on.

Yksinkertaisesti viime vuoden uudet tulokkaat eivät olleet kokonaisuutena ihmeellisiä orikantamme vahvistuksia. Toisaalta uusia oriita on tulossa yli 30, ja entistä kovempia, rahakkaampia ja nopeampia. Kumma juttu, että USA pärjää puolellatusinalla uudella oriilla! Katsotaanpa aluksi viime vuoden uutuuksia. Ensimmäisen varsinaisen vähintään kymmenen varsan ikäluokan saivat seuraavat oriit: Chergon 11, Durvalo 27, Gift Box 29, Incognito Kemp 10, Kentucky Wine 10, Stags Breath 22, Super Hoot 17 ja Uno di Jesolo 34.
Näiden lisäksi David Raymondilla oli ensimmäinen Suomessa tehty 40 varsan ikäluokka ja Baron Pepperillä oli ensimmäisen 1999 yhdeksän varsan ikäluokan jälkeen nyt radalla 31 varsan ikäluokka 2003. Joten otetaan nekin tarkasteluun. Toki joillakin muillakin ylläluetelluilla on ollut hajavarsoja aiemmin. Mennäänpä näiden kymmenen kimppuun.
Hevosurheilun tammikuun alun oritilastossa lueteltiin 114 nimeä. Karkean laskuni mukaan noista 114:sta on tarjolla tänä keväänä Suomessa noin 30-35, joten uusia oriita tarvitaankin. Noista täysin uusista listalla olivat kolmivuotiaillaan Uno di Jesolo sijalla 89 ja Stags Breath sijalla 109.

Diesel Donista hierottiin kauppaa pitkään. Ori oli syksyllä 2005 kyllä Lexingtonissa, mutta toipilaana, eikä startannut siellä. Tässä se poseeraa tallialueella.

Diesel Donista hierottiin kauppaa pitkään. Ori oli syksyllä 2005 kyllä Lexingtonissa,
mutta toipilaana, eikä startannut siellä. Tässä se poseeraa tallialueella.


Ruotsalainen nettisivusto Blodbanken pääsi nyt Hippoksen tilastoihin, ja sieltä pääsee katsomaan oriitten aikaansaannokset ikäluokittain. Voittosummajärjestyksessä uuskymmenikön kolmivuotiaiden voittosummalista on Uno di Jesolo 29.686 euroa / 34, David Raymond 26.430 / 40, Stags Breath 25.970 / 22, Chergon 24.485 / 11, Baron Pepper 14.695 / 31, Incognito Kemp 11.240 / 10, Super Hoot 6120 / 17, Gift Box 3650 / 29, Durvalo 3280 / 27 ja Kentucky Wine 0 euroa / 10 varsaa.
Järkevin listaus on mielestäni voittosumma / jälkeläinen. Silloin Blodbankenin tuloksena järjestys on: 6. Chergon, 12. Stags Breath, 13. Incognito Kemp, 15. Uno di Jesolo, 19. David Raymond, 22. Baron Pepper, 29. Super Hoot, 37 Gift Box, 38. Durvalo ja jaetulla häntäsijalla 46. Kentucky Wine. Jos huomioon ottaisi kuolleet varsat, tulokset muttuisivat hieman. Esimerkiksi Unolta on kuollut neljä varsaa ja Stags Breathilta pari. Keskivoittosummalistan kärki on muuten Express It, To The Gate, Express Ride, Running Sea, Super Arnie.
Lue koko artikkeli (PDF)