Riittävä vedensaanti ehkäisee myös virtsavaivoja

Julkaistu Hevosenomistaja-lehdessä 1/22

Hevosten virtsavaivoilta vaikuttavat ongelmat voivat oireilla usealla eri tavalla. Nämä voivat olla merkki muista vaivoista, jotka eivät lopulta edes liity virtsateihin. Akuuteissa tapauksissa eläinlääkärin apu on välttämätöntä, mutta ennaltaehkäisyn kannalta vesi on ”vanhin voitehista”.

Virtsan väriä kannattaa tarkkailla. Normaalisti virtsa on keltaista, sävy voi vaihdella vaalean kellertävästä meripihkan sävyyn. Lähes läpinäkyvä, laimea virtsa johtuu siitä, että hevonen on juonut liikaa. Tumma virtsa voi puolestaan kieliä nestehukasta. Erittäin tummaa virtsaa esiintyy lannehalvauksen yhteydessä. Se on seurausta siitä, että lihassolut vapauttavat vaurioituessaan myoglobiinia. Virtsa voi muuttua myös punertavaksi. Tälle voi löytyä harmitonkin syy, jos hevonen on jyrsinyt puiden kuorta. Virtsa voi ruokavaliosta riippumattakin näyttää lumella tai kuivikepatjalla punaiselta, ihan vain hapen vaikutuksesta.

Virtsaaminen on suoraan yhteydessä juomiseen.
– Jos juo paljon, niin virtsaa paljon. Suuret vesi- ja virtsamäärät voivat viitata munuaisvikaan. Useasti toistuvat pienet virtsamäärät taas rakon ongelmiin, tai joskus ummetukseen tai hiekkakertymään, kertoo ELT Kati Niinistö Yliopistollisesta eläinsairaalasta.

Lue koko artikkeli tästä (pdf)