SI-nivelen kuntoutus fysioterapian avulla

Tietoisuus hevosten selän ja lantion alueen ongelmista on lisääntynyt samalla, kun tutkimusmenetelmät ja eläinlääkärien osaaminen ovat kehittyneet. Si-nivelen alueen vaivojen kuntoutus kestää yleensä pitkään, mutta määrätietoisella työllä hevonen on mahdollista saada – vaivasta riippuen – kestämään ainakin harrastehevosen elämää.

SI-niveleen liittyviä oireita kuvaillaan usein epämääräisiksi. Voi olla, että hevonen ei varsinaisesti onnu, mutta se ei suorita aivan omalla tasollaan. Monesti ratsuhevosilla laukkaaminen muuttuu hankalammaksi.

Helsingin yliopistollisen eläinsairaalan fysioterapeutti Anna Boström työskentelee sekä hevossairaalassa että pieneläinten parissa. Hevosten kohdalla tyypillinen asiakas on usein kroonista selkäkipua poteva tai ontuva hevonen. Yliopistollisessa eläinsairaalassa fysioterapeutti on usein eläinlääkärin mukana tutkimuksissa.

Eläinlääkäri ja eläinfysioterapeutti muodostavat tiimin, joka arvioi hevosta yhdessä. Usein aloitetaan eläinlääkärin suorittamalla ontumatutkimuksella, jolloin pois suljetaan raajojen ääriosista lähtevät syyt oireilulle.

Lue koko artikkeli tästä (pdf).

Artikkeli on julkaistu Hevosenomistaja-lehdessä 5/21.