Racing Amatööriohjastajien SM-finaali: Janne Räisänen mestariksi

Amatööriohjastajien SM-sarja päättyi viimeisiin finaaliosalähtöihin Kuopiossa perjantaina 25. syyskuuta.

Mestariksi tiukassa väännössä selvisi Janne Räisänen 69 pisteellä. Mestaruus on Räisäselle neljäs. Hän on voittanut finaalit aiemmin vuosina 2012, 2015 ja 2018. Räisänen on voittanut myös Amatööriohjastajien EM-kultaa vuonna 2016 ja MM-kultaa 2014.

Viime vuonna Räisänen, 45, sijoittui Amatööriohjastajien SM-finaalissa toiseksi häviten vain pisteellä Mika Seitulle.

– Lähden taistelemaan voitosta tosissaan, mutta hyvillä mielin. Ei ole maailmanloppu, vaikkei mitali kirkastuisikaan, Räisänen sanoi ennen finaaleja.

Mitali kuitenkin kirkastui toiseksi sijoittuneen Teemu Keskitalon jäädessä kahden pisteen päähän.

– Hyvältähän se voittaminen aina tuntuu, Räisänen myhäilee. – Mukavalta tuntui, kun selvisi, että pisteet riittävät voittoon.

Keskitalo antoi palkintoseremonioissa kritiikkiä tuomaristolle. Viimeisessä osalähdössä Keskitalo ajautui neljännelle ulkoradalle Jani Suonperän tieltä ja sijoittui lähdössä toiseksi menettäen näin SM-kultamitalin Räisäselle.

– Se oli sellaista kilvanajoa, ja välillä aina sattuu, että vähän joku häiritsee toista. Ei se varmasti ollut tahallista kenenkään puolelta. Kun se sattuu tuollaisessa paikassa, niin varmasti harmittaa sitä kärsivää osapuolta ja varmaan muitakin, Räisänen kommentoi.

Räisänen arvostaa neljättä mestaruuttaan. Kamppailu kisan kärkisijoista on tiukkaa, ja lopputulokset voivat olla pienestä kiinni.

– Tällä kertaa eroa toiseen oli kaksi pistettä ja tuollainen ero kääntyy äkkiä toiseenkin suuntaan, ei siellä tarvitse paljoa tapahtua, Räisänen pohtii.

– Tänä vuonna oli minulla marginaalit ja tuurit puolellani, ja ehkä tuollainen tasaisuus ratkaisi tänä vuonna.

Räisänen ei voittanut yhtäkään finaaliosalähdöistä. Hän oli Ylivieskan ensimmäisten osalähtöjen jälkeen kolmantena pistetaulukossa Teemu Keskitalon ja Miia Salmisen jälkeen.

– Osa hevosista oli sellaisia, joilla piti pyrkiä ottamaan mahdollisimman monta pistettä. Sitten oli jokin hevonen, jolla oli mahdollista ajaa kärkisijoista, niin se piti pyrkiä ajamaan niin kuin oli ajatusta siinä.

Räisänen sijoittui Kuopion SM-finaalin osalähdöissä toiseksi Oiva Punkilla, seitsemänneksi Omnia Lindyllä, neljänneksi Scarlet Collectionilla ja viidenneksi Ninth Noblemanilla.

Mitalijuhlat

Amatööriohjastajien SM-finalistit juhlistivat tiukan kisan päättymistä yhteisessä illanvietossa.

– Kuopiosta mentiin raveista saunomaan ja turistiin ja syötiin porukalla siinä. Ei sen suurempia juhlallisuuksia, mutta pidettiin hauska ilta. Siinä oli melkein kaikki kilpailijat paikalla, Räisänen kertoo.

Raviurheilu jatkuu Räisäsen elämässä samalla tavalla kuin tähänkin saakka. Jossain vaiheessa on luvassa mitalikahvit pienelle porukalle.

– Työt edellä mennään, ja kun on mahdollista, käydään ajamassa kilpaa ja koitetaan päästä näillä omillakin harrastamaan jossain vaiheessa, hän suunnittelee.

Räisänen haluaa lähettää vielä kiitoksensa sponsoreille ja hevosenomistajille, jotka ilmoittivat hevosiaan startteihin.

– Eihän tämä ilman heitä onnistuisi. Tämä on harrastajille tosi upea kilpailu, että päästään ajamaan näinkin monta lähtöä. Se on tosi hieno tilaisuus.

Sijoitukset

Hopealle joutui taipumaan 67 pisteellä Teemu Keskitalo, joka johti finaaleja ensimmäisten osalähtöjen jälkeen. Pronssille ajoi viime vuoden mestari Mika Seittu 58 pisteellä.

1. Janne Räisänen 69 p.

2. Teemu Keskitalo 67 p.

3. Mika Seittu 58 p.

4. Ville Mikkanen 56p.

5. Jani Suonperä 53p.

6. Ville Koivisto 50p.

7. Kari Puosi 49p.

8. Jukka Lievonen 46p.

9. Miia Salminen 45p.

10. Marko Hautamäki 44p.

11. Marko Majaniemi 41p.

12. Mikko Ojanperä 34p.