Myyttinen islanninhevonen

Julkaistu Hevosenomistaja-lehdessä 4/20 (Kuva: Anna Liljefors)

Joskus uskomukset ja myytit ovat vahvasti nähtävissä hevoskulttuurissakin. Polvelta toiselle kiertävät perinteet, isältä pojalle kulkeva oppi ja kokemuksen syvä rintaääni, niissä on paljon tietoa jota ei kirjoiteta kansiin. Islanninhevonen on viikinkien ratsu tarujen saarelta. Tänä päivänä se on työtoveri, harrasteratsu, kilpaurheilija ja pieni varsa siinä missä mikä tahansa hevonen.

Islanninhevonen on kooltaan melko pieni, mutta monella tapaa hevosen kokoinen. Sen historia juontaa juurensa viikinkien aikaan ja kelttiläisiin poneihin. Menneisyys näkyy edelleen rodun värien kirjossa, pienessä koossa ja monipuolisissa askellajeissa, sekä tietysti sinnikkyydessä. Totta on se, että kerran alkuperämaastaan Islannista poisviety hevonen ei sinne enää voi palata, ei edes se, joka lähtee kilparadoille edustamaan maataan.

Lue koko artikkeli tästä (pdf).