Esittelyssä Racing Amatöörien SM-liigan finalistit

Ensimmäiset Amatöörien SM-liigan finaalilähdöt ajetaan tulevana viikonloppuna Kuopiossa. Hallitsevaa Suomen mestaria Janne Räisästä lähtee haastamaan 11 kollegaa, joten luvassa on tiukka ottelu. Haastattelimme finaaliohjastajien ennakkotunnelmia.

Rantasalmelainen Janne Räisänen on amatööriohjastajien hallitseva Suomen mestari sekä Euroopan mestari. SM-kulta on tullut vuoden 2015 lisäksi myös vuonna 2012. Kirsikkana kakussa vuoden 2014 maailmanmestaruus. Räisäsen ohjastajaura käsittää tähän mennessä lähes 800 starttia, joista voittoon on päätynyt 105. Siviilissä Räisänen toimi kirjastoautovirkailijana. Kotoa löytyy kolme treenattavaa ja yksi siitostamma. Räisänen ohjasti runkosarjassa 90 pistettä ja on nyt kahdeksatta kertaa SM-finaalissa. Muista kuin amatöörimittelöistä Räisänen nostaa kohokohdaksi Toto75-finaalin voiton itse valmennetulla Zarathrustalla vuonna 2012.
Marko Majaniemi ohjasti Räisäsen ohella runkosarjassa 90 pistettä. 49-vuotias lahtelainen opettaja on harrastanut raviurheilua vuodesta 1974 lähes kaikissa muodoissa, mutta ohjastajaura on alkanut vasta vuonna 2002. Startteja on kertynyt 428, joista voittoon päätynyt 29. Majaniemi omistaa tällä hetkellä osuudet kahdesta starttihevosesta ja yhdestä varsasta.
– Amatöörifinaaleihin lähden jo kahdeksannen kerran. Pronssilla olin 2011 ja neljäs 2009. Osallistuin PM-kisoihin vuonna 2012 ja sijoituin kuudenneksi. Yksi uran ikimuistoisimmista illoista oli Mikkelissä vuonna 2013, kun ajoin Torsten Rabbin valmennettavilla voiton ja kakkosen sekä molemmille uudet komeat ennätykset, Majaniemi muistelee.
43-vuotias orimattilalainen Mika Ahtiainen ohjasti runkosarjan kolmanneksi. Traktorinkuljettajana leipänsä tienaava Ahtiainen ohjasti viime vuonna ensimmäistä kertaa amatöörimittelöissä ja selvitti tiensä heti finaaliin.
– Tavoitteena on parantaa viime vuoden finaalien sijoitusta. Silloin olin kolmas. Kaksi ensimmäistä osalähtöä voitin, mutta loput eivät menneet yhtä hyvin, Ahtiainen naurahtaa. Ahtiainen pääsi kansainvälisten ohjastajatehtävien makuun tämän vuoden PM-kilpailussa sijoittuen neljänneksi. Heppa-järjestelmä kertoo Ahtiaisen kokonaisstarttimääräksi 443 voittomäärän ollessa 21.
Keijo Hakala on 62-vuotias putkiasentaja Haapajärveltä. Hänellä on ohjastajakokemusta peräti 5679 kilpailun verran. Voittoon niistä on päätynyt 440, joukossa valtakunnallisia pelikohteita sekä Arvid Åvallin Tammaderby 1999 hevosella Lucky Finn. Hakala on ohjastanut amatööriohjastajien SM-liigaa jo useampana vuotena. Viime vuonna Hakala sai SM-hopeaa. Tänä vuonna hän ohjasti runkosarjan neljänneksi pistein 84. Kahta hevosta kotitallissaan valmentava Hakala lähtee finaaleihin positiivisella mielellä.
– Katsotaan nyt, miten tuurit käy ja ajot onnistuvat, mutta hyvillä mielin ajamaan lähdetään, lupaa Hakala.
Jaakko Jylhä omaa ohjastajakokemusta vuodesta 1978 ja startteja on kertynyt yli 2700. Voittoon niistä on päätynyt 176, joukossa hyvin mieleen jäänyt Pikkukunkun voitto Jänkä-Jussilla Rovaniemen kuninkuusraveissa 2004. Samalla hevosella ja samana vuonna Jylhä ohjasti myös Derbyssä toisen sijan. 64-vuotias Lohtajalla asuva Jylhä on tehnyt työuraa putkiasentajana. Hän on vakiokasvo amatööriohjastajafinaaleissa jo useilta vuosilta ja saldona on yksi palkintokorokepaikkakin muutaman vuoden takaa.
Jorma Matalamäki on siilinjärveläinen sekatyömies. Hänellä on kotipihan tallissa muutama oma hevonen. Amatööriohjastajien SM-liigafinaaliin hän ylsi nyt ensimmäistä kertaa. Runkosarjasta Matalamäki keräsi 84 pistettä.
– Sattui niin hyviä hevosia ohjastettavaksi, että pääsin finaaliin saakka, iloitsee 42-vuotias Matalamäki. Ikimuistoisimmaksi hetkeksi raviurheilun saralla Matalamäki nostaa Teivon kuninkuusraveissa suuren yleisön edessä ohjastetun Tähtidivisioonafinaalivoiton Kirmon Vireellä. Matalamäen ohjastajaura käsittää tähän mennessä 545 starttia ja 24 voittoa.
Jani Valli on 44-vuotias ylivieskalainen muurari, joka on ohjastanut harvakseltaan vuodesta 1988. Vallin starttimäärä on finalistien vähäisin (110), mutta voittoja on ropissut tilille keskimäärin joka kymmenennestä yrittämästä. Amatöörien SM-finaalissa hän on nyt ensimmäistä kertaa. Kysyttäessä mieleenpainuvimmasta ravimuistosta Valli mainitsee uransa ensimmäisen voiton, mutta pitää hienona hetkenä myös puolison hevosella ohjastettua voittoa. Taustalla ei ollut kullalla silattu polku, vaan kyseinen hevonen oli ”lähestulkoon teurastuomiolta pelastettu”, mutta siitä saatiin vielä kelpo ravuri.
– Kilvanajo ja voittaminenhan tässä lajissa kiehtoo, Valli naurahtaa.
54-vuotias Raimo Niskanen saapuu finaaleihin Kempeleestä. huoltomiehenä työskentelevällä Niskasella ei ole tällä hetkellä omia hevosia, mutta ajaa kilpailuissa ja hiiteissä muiden hevosia.  Niskanen on finaaleiden vakiokasvo, vaikkei ole määrällisesti ajanut useita runkosarjalähtöjä. Nyt tarkoitus olisi ottaa viimevuotinen vahinko takaisin:
– Olin hyvissä asemissa ennen viimeistä osalähtöä ja minulla oli siihen lähtöön suosikkihevonen. Kuten näissä hommissa välillä käy, tilanne voi muuttua äkisti ja niinpä minullekin tuli siihen lähtöön hylkäys. Palkintopallipaikka meni siihen, Niskanen harmitteli. Niskaselle on kertynyt startteja vuodesta 1980 yhteensä 1755, joista voittoja on 89. Parhaimpia vuosia ovat olleet 2012 ja 2013, näistä vuonna 2012 voittoprosentti oli jopa 20! Omista takavuosien hevosistaan Niskanen nostaa esiin Honey Cameronin, jolla Niskanen ohjasti myös ikäluokkalähdöissä.
Janne Lukkari työskentelee myyntipäällikkönä konesaliyrityksessä. Kajaanilainen 47-vuotias Lukkari on ohjastanut urallaan 501 starttia voittaen niistä 39.
– Olen ollut raviurheilussa olen ollut mukana parikymppisestä pojan kossista lähtien omistajana ja valmentajana. Mieleenpainuvin hevonen, jonka kanssa tehtiin isäukon kanssa töitä, oli Zoltan (ennätys 11,8a). Nykyisin olen yksi Team-Ollikaisen jäsenistä, pidän muutaman tallin hevosen kengässä, ajan tallin hevosilla valmennusajoa sekä jonkin verran kilpaa. Lisäksi toimin neljän tallissa olevan kimppahevosen omistajatallin vetäjänä sekä olen mukana kolmessa näistä kimpoista, kertoo Lukkari. Lukkari voitti tänä vuonna amatööriohjastajien PM-kultaa. SM-liigassa paras sijoitus on tähän mennessä neljäs sija. SM-finaaliin Lukkari on yltänyt jo useampana vuonna. Muista kuin amatööriohjastajalähtöjen menestyksestä on jäänyt mieleen kaksi T76-voittoa Reborn Excaliburilla.
Mikael Niva on 38-vuotias liikunta-alueiden hoitaja Kolarista. Täysin omia hevosia ei hänellä tällä hetkellä ole, mutta on osaomistajana neljässä hevoskimpassa.
– Hevosia valmentaa vaimoni Anna Niva, joka treenaa ja hieroo hevosia ammatikseen. Finaaleihin olen osallistunut neljä kertaa aiemmin ja näistä on kertaallen tullut SM-kultaa. Mieleen jäi myös viime kesänä Norjassa ohjastettu 75-voitto osaomistamallani Tarpan Ulvholmilla, Niva kertoo. Nivan ohjastajaura käsittää 1348 starttia ja 92 voittoa.
Mikael Pitkänen on eurajokelainen suurjännitekaapeliasentaja. 41-vuotias Pitkänen aloitti ohjastajauransa vuonna 2009. Kilpailukokemusta on 276 startin verran, voittoja näistä on kertynyt 24.
– Kilvanajohan tässä homman suola on. Kotona on työnjakona se, että vaimo Milla valmentaa ja minua taas kiinnostaa enemmän se kilpailupuoli. Finaaleihin pääseminen on hieno juttu ja kokonaisuutena liiga miellyttää, summaa Pitkänen.
Juha-Pekka Ahonen tulee Jämsänkoskelta. 50-vuotias Ahonen tekee työkseen metsätöitä, kengityksiä ja hierontoja. Hän on kiertänyt raveissa kymmenvuotiaasta alkaen. Ensimmäisen starttinsa hän on ajanut vuonna 1985. Nykypäivään mennessä startteja on kertynyt 1132, joista voittoja 115. Ahonen on työskennellyt 80-90-luvulla eri valmentajien talleilla ja valmentanut kimppahevosia muiden töiden ohessa. Omia hevosia hänellä on tällä hetkellä yhden siitostamman verran. Hän on selvittänyt tiensä amatööriohjastajien SM-finaaliin jo useamman kerran ja vuonna 2014 hän nappasi pronssimitalin. Ohjastajauralta on parhaiten jäänyt mieleen Ragnar Moring Derby Consolation-voitto itse kasvattamalla, omistamalla ja valmentamalla Koh Samuilla vuonna 2005. Myös kahden voiton päivät ovat jääneet mieleen.
Teksti: Minna Svartsjö