Kaikki irti hevosenlannasta

Julkaistu Hevosenomistaja-lehdessä 1/2016
Helsingin säätytalolla järjestetty seminaari kokosi kuulijoiksi ja puhujiksi sekä hevosalan toimijoita, päätöksentekijöitä, viranomaisia että tutkijoita. Seminaarin järjestivät yhteistyössä Luonnonvarakeskus, maa- ja metsätalousministeriö sekä ympäristöministeriö.

Tilaisuuden avannut maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen totesi hevostalouden olevan monelle harrastus, monelle elinkeino, ja monelle jotain siltä väliltä. Hevostalleja on Suomessa kaikkiaan noin 16 000. Lantaa Suomen noin 75 000 hevosta tuottavat noin miljoona kuutiota vuosittain.
– Kiertotalouden hengessä tottakai kaikki syntyvä lanta kannattaa hyödyntää, Tiilikainen totesi.
Ministeri kertoi, että nyt hakuun on menossa 3-vuotinen hanke, jonka tavoitteena on etsiä hevosenlannalle mahdollisimman paljon erilaisia hyödyntämistapoja. Tallit ja niiden tarpeet ovat hyvin erilaisia, joten myös erilaisia hyödyntämistapoja tarvitaan. Komissio taas vaatii päätösten tueksi mittaustuloksia ja tietoa.
Lue koko artikkeli tästä (pdf)