Harrastehevosen ruokinnan perusteita ja yleisiä sudenkuoppia

Julkaistu Hevosenomistaja-lehdessä 6/2013
MTT Hevostutkimuksen erikoistutkija Markku Saastamoinen luennoi marraskuussa Teivossa noin neljällekymmenelle kuulijalle harrastehevosen ruokinnasta. Luento oli osa kolmen luennon sarjaa, jonka järjestivät Hämeen Hevosjalostusliitto, Hämeen Hevosenomistajayhdistys ja Pohjois-Hämeen Hippos.

Harrastehevoset ovat suurin hevosryhmä Suomessa, mutta niiden käyttöaste toki vaihtelee paljon. Osa liikkuu säännöllisesti ja kilpaileekin, osan voisi energiantarpeensa puolesta luokitella joutilaiksi.
– Mutta omistajat eivät välttämättä pidä siitä, Saastamoinen huomautti.
Yhtä ja oikeaa ruokintaa ei näin ollen harrastehevosille ole, vaan kaikki lähtee yksilön tarpeista. Tärkein hevosen terveyteen vaikuttava ruokinnallinen tekijä on ravintoaineiden puutosten korjaaminen ja torjuminen. Tämän lisäksi on pidettävä huolta ravintoaineiden keskinäisestä tasapainosta. Jotta tämä onnistuisi, perusasiat pitää tietää ja osata.
Lue koko artikkeli tästä (pdf)