Syntymästä terveeksi nuoreksi hevoseksi – mitä jokaisen uuden kasvattajan tulee tietää varsomisesta ja varsan hoidosta

Julkaistu Hevosenomistaja-lehdessä 1/2010
Kasvattajan vuoden tärkeimmät ajat ovat taas käsillä. Tamman varsomisen valvonta saattaa maksaa kasvattajalle muutamat yöunet, mutta se kannattaa. Jokaisen kasvattajan tavoitteena on tietysti terve varsa ja hyvävointinen tamma. Suurimmassa osassa tapauksia tamman tiineys ja varsominen menee hyvin, mutta on paljon asioita, joihin on hyvä varautua. Kasvattajan tärkein työ on varmistaa varsomisen ja varsan ensimmäisten elinkuukausien sujuminen – ja varsan kehittyminen aikanaan hyvinvoivaksi nuoreksi hevoseksi.

Hevonen on hyvä synnyttäjä, joten suurin osa varsomisista sujuu ilman ongelmia. Tamma kantaa yleensä noin 340 vrk (n. 11 kuukautta) mutta normaalina vaihteluvälinä pidetään 320 – 360 vrk kestänyttä tiineyttä. Aikaisin keväällä tiineys kestää yleensä hieman pidempään, samoin orivarsaa tamma kantaa hieman tammavarsaa pidempään. Tiineyden keston vaihtelut ovat kuitenkin suuria eri hevosten välillä, ja suurin merkitys onkin yksilöllisillä ominaisuuksilla. Kannattaa siis selvittää, kauanko tamman edellinen tiineys on kestänyt, jos tamma on varsonut aiemmin. Saman tamman eri tiineydet muistuttavat yleensä kestoltaan toisiaan.
Lue koko artikkeli tästä (pdf)