Nuoren kenttähevosen koulutus – perustan luominen alkaa varhain

Viime numeroissa tutustuimme koulu- ja estehevosten ensimmäisiin oppivuosiin. Nyt on vuorossa kenttäratsastus. Miten nuorta kenttähevosta pitää valmentaa, jotta se on valmis kilpailemaan ikäkausikilpailuissaja jopa nuorten hevosten MM-kilpailuissa?

Kenttäratsastuksessa ei löydy samalla tavalla nuorille hevosille suunnattuja kansallisia sarjakilpailuja kuin koulu- ja esteratsastuksessa, mutta parannuksia on luvassa.
-Ratsujalostusliitto järjestää tänä kesänä oman nuorten hevosten kenttäkilpailun Ypäjällä Nuorten Hevosten Festivaaliviikonloppuna.Lisäksi 4-vuotiaiden Laatuarvostelussa on tänä vuonna mukana myös kenttähevosten linja, kenttäratsastuksen maajoukkuevalmentaja Seppo Laine kertoo.
Nuorten hevosten MM-kilpailut järjestetään 6-vuotiaille kenttähevosille. MM-vaatimukset (1*) on asetettu lahjakkaan nuoren hevosen optimaalisen kehityskaaren mukaisiksi. Yhden tähden pitkässä kilpailussa maastoradan pituus on noin 4-4,5 km ja se suoritetaan tempossa 520 m/min.
– Kuusivuotiaan edellytykset kilpailla MM-tasolla rakentuvat hyvän pohjatyön päälle. Näillä hevosilla on aina takanaan hyvä ja tarkkaan suunniteltu pohjatyö 3-vuotiaasta lähtien. Jos hevosen kehitystä pyrkii kiirehtimään jossain vaiheessa, on se tulevaisuudessa paljon riskialttiimpi vammoille. Varsinkin vahvistavan työskentelyn kanssa saa olla nuoren hevosen kanssa tarkkana.
Lue koko artikkeli tästä (pdf)