Tamma tiineeksi

Julkaistu Hevosenomistaja-lehdessä 1/09
Tamman tiineeksi saattaminen on yleensä monen onnistuneen tekijän summa. Toisinaan homma käy kuin elokuvissa: ei tarvita kuin yksi siemennys ja seuraavana vuonna syntyy varsa. Aina tiinehtyminen ei kuitenkaan suju yhtä helposti ja keskimäärin 25% siemennetyistä tammoista Suomessa eivät kauden lopuksikaan ole kantavia. Mitä hevosenomistaja sitten voi tehdä varmistaakseen onnistuneen tiinehtymisen?

Syitä ei-toivottuun lopputulokseen voi olla monenlaisia, mutta tärkeää olisi, että tiinehtymättömyyteen löytyisi jokin selitys. Tamma kannattaa aina tutkituttaa huolella kauden lopuksi, mikäli se yrityksistä huolimatta ei ole tiinehtynyt ja selvää syytä asiaan ei ole. Vähintäänkin tulehdukselliset syyt pitäisi todeta ja hoitaa tyhjän kauden päätteeksi, jotta seuraavana vuonna päästäisiin aloittamaan terveen tamman kanssa. Vanhoilla tammoilla kannattaa myös ottaa koepala kohdun seinämästä, jotta voidaan arvioida kohdun kuntoa ja  rappeutumisastetta ja mahdollista ennustetta varsan saannin todennäköisyydelle.
Lue koko artikkeli tästä (pdf)