Racing Amatööriohjastajien SM-liigan säännöt

RACING AMATÖÖRIOHJASTAJIEN SM-LIIGA 2018 

Säännöt

1 §

Suomen Hevosenomistajien Keskusliitto ry (SHKL) jäsenyhdistyksineen järjestää vuosittain Racing Amatööriohjastajien SM-liigan yhteistyössä raviratojen ja Suomen Hippoksen kanssa.

2 §

SM-liigan runkosarjaan kuuluvia lähtöjä voidaan järjestää raviradoilla 1.2. – 27.9. välisenä aikana. Kukin ravirata voi järjestää enintään viisi (5) runkosarjalähtöä. Runkosarjalähtöjen sarjamääritykset päättää järjestävä rata, kuitenkin niin että kaikki osalähdöt ovat auto- tai linjalähtöjä tai 16/12 hevosen volttilähtöjä. Lähtöjä voidaan järjestää sekä kylmäverisille että lämminverisille. Ohjastajat pyrkivät hankkimaan itse hevosensa. Mikäli ohjastajalla ei ole sopivaa hevosta, hän voi ilmoittaa osallistumishalukkuutensa runkosarjalähdön järjestävälle radalle viimeistään ilmoittamispäivää edeltävänä arkipäivänä. Ilman ajajaa olevien hevosten valmentajat voivat valita ajajan hevoselleen ilmoittautuneiden ohjastajien listalta.  Runkosarjalähdöistä jaetaan ohjastajille pisteitä seuraavasti: 21 – 16 – 13 – 10 – 8 – 7 – 6 – 5 – 4 – 3 – 2 – 1. Sijat 13-16 ja hylkäys/keskeytys tms. on 0 p.

3 §

Yksitoista runkosarjasta eniten pisteitä kerännyttä ohjastajaa sekä puolustava Suomen Mestari ovat velvoitettuja osallistumaan kaksiosaiseen SM-finaaliin. Runkosarjan päätyttyä kultakin ohjastajalta huomioidaan viisi parasta suoritusta pistelaskussa määritettäessä finalisteja. Tasapisteissä huomioidaan kuudes suoritus ja jos pisteet edelleen tasan seitsemäs jne. Jos pistemäärä on tämänkin jälkeen sama, finaalipaikka arvotaan.
Finaali järjestetään arvotuilla hevosilla. Finaaliohjastajat eivät saa laskuttaa ajopalkkioita, koska valmentajat eivät voi valita ohjastajaa ja neuvotella ajopalkkion suuruudesta ohjastajan kanssa normaalisti. Ohjastaja saa kuitenkin ottaa matka- tms. korvauksen omistajalta/valmentajalta, jos he vapaaehtoisesti sitä tarjoavat. Mikäli joku finaaliin oikeutetuista ajajista on estynyt osallistumasta finaaliin, korvataan hänet seuraavaksi eniten runkosarjasta pisteitä keränneellä ohjastajalla.
Finaalilähdöissä ohjastajille lasketaan pisteitä seuraavasti: 16 – 12 – 10 – 9 – 8 – 7 – 6 – 5 – 4 – 3 – 2 – 1. Poisjäänti 7 p. Hylkäys 1 p. Tasapisteissä ratkaisevat ensin voittojen määrä, sitten kakkossijojen määrä, jne. Jos kaikki sijoitukset ovat samat, ratkaisee kokonaisaika sijoituksen.

4 §

Kilpailuun ovat oikeutettuja osallistumaan ne amatööriohjastajat, joilla on vähintään kymmenen (10) kilpailun ohjastajakokemus ja jotka ovat C-harrastajalisenssin haltijoita. Lisäksi ohjastajien tulee ilmoittautua kilpailusarjaan mukaan SHKL ry:n toimistolle numeroon 03-7342281 ennen kuin ilmoittautuvat ensimmäiseen osalähtöön ohjastajaksi. Osallistujien tulee lisäksi olla SHKL ry:n jäseniä tai maksaa 60 €:n osallistumismaksu SHKL ry:n tilille FI49 5720 2320 0148 18 ennen ensimmäistä ilmoittautumista osalähtöihin. Osanottaja ei ole saanut myöskään olla ammattivalmentaja- tai ajajalisenssin haltija vuosien 2013, 2014, 2015, 2016 ja 2017 aikana.
Kilpailun pistelaskun ulkopuolella liigan lähtöihin saa osallistua ajalla 1.2.-31.7. myös sellainen kokelas- tai juniorilisenssin haltija, joka on suorittanut samat maksut kuin muutkin osallistujat (maksettu jäsenmaksu tai 60 e osallistumismaksu). Lisäksi kokelas- tai juniorilisenssin haltija ei ole saanut ajaa vuoden 2017 aikana yli 200 lähtöä.
Suomen Hevosenomistajien Keskusliitto ry pidättää oikeuden estää ohjastajan osallistuminen vaikka edellä mainitut ehdot täyttyisivätkin. Syynä voi olla mm. aiemmat hoitamattomat velvoitteet yhdistystä kohtaan tai se, että liiton mielestä ohjastaja ei ole hankkinut itselleen hänen toiminnan laajuutta paremmin kuvaavaa lisenssiä. Liiton päätöksistä ei voi valittaa.

5 §

Kilpailussa noudatetaan Suomen Hippoksen voimassa olevia ravikilpailusääntöjä myös ohjastajan valinnan suhteen.

6 §

Suomen Hevosenomistajien Keskusliitto ry:n hallitus voi tehdä muutoksia näihin sääntöihin ja ratkaisee mahdolliset erimielisyydet sääntöjen tulkinnoista.
« Takaisin