Oikea ravinto voi ehkäistä kasvuhäiriöitä

Vieroitetun varsan ruokinnassa tärkeimpiä huomion kohteita ovat riittävä energian ja valkuaisen saanti. Hevosjalostusliittojen järjestämässä webinaarissa varsojen ruokinnasta luennoi St. Hippolyt Suomen asiantuntija, eläintieteen tohtori Elena Autio.

Varsan kasvu ja kehitys tapahtuvat pääasiassa kahdeksannen tiineyskuukauden ja kahden ensimmäisen ikävuoden välisenä aikana.
Isäoriin ja emätamman terveydentila ja ruokinnallinen tila vaikuttavat jo hedelmöityshetkellä kehittyvään varsaan. Jos varsan ruokintaa aletaan miettiä kasvuhäiriöitä ehkäisevältä kannalta vasta vieroitushetkellä, ollaan jo myöhässä.

Varsa kasvaa ensimmäisen kuuden kuukauden aikana vuorokaudessa noin 0,3 senttimetriä ja painoa tulee päivässä lisää kilogramma. Kasvuun vaikuttavat geenien lisäksi ympäristötekijät, kuten ruokinta, pitoympäristö, liikunta ja hormonitasapaino. Kuuden kuukauden ikäisenä varsa on saavuttanut aikuispainostaan 45 prosenttia ja vuotiaana 90 prosenttia lopullisesta säkäkorkeudestaan.

Lue koko artikkeli tästä (pdf). Artikkeli on julkaistu Hevosenomistaja-lehdessä 6/21.