Jänne- ja hankosidevammat kengityssepän näkökulmasta

Julkaistu Hevosenomistaja-lehdessä 4/20 (Kuva: Minna Svartsjö)

Jännevamma on urheiluhevosten vaiva, jonka hoidossa on konsultoitava sekä eläinlääkäriä että ammattitaitoista kengittäjää. Kevättalven GoExpo Horse -messuilla kengitysseppä Mari Nieminen kertoi jännevammasta ja sen hoidosta nimenomaan kengityssepän näkökulmasta.

Pehmytkudosvauriot ovat urheiluhevosilla suhteellisen yleisiä lajista
riippumatta. Jänne- tai hankosidevaurio voi syntyä yksittäisen ylivenymisen seurauksena, mutta usein se on seurausta lukuisista pienistä mikrovaurioista. Ne heikentävät ajan myötä jänteen rakennetta.
Tällöin jänne ei enää kestä venytystä, jännesäikeet katkeavat ja syntyy akuutti vaurio. Vaurioituneeseen kohtaan kerääntyy verta ja tulehdusnestettä. Vauriokohdassa ilmenee usein lämpöä, turvotusta ja puristusarkuutta.

Lue koko artikkeli tästä (pdf).