Tiimipaidat päälle ja raveihin

Julkaistu Hevosenomistaja-lehdessä 2/2024. Avaa pdf tästä

Kuopion raviradalla paistaa aurinko ja menossa ovat vuoden pääravit: Kuopio Stakes ja Ravilauantai. Yksi ravien lähdöistä on SHKL:n Black Horse Cup-finaali lämminverisille. Raveissa kierrellessä silmään pistävät kaveriporukat, joiden päältä löytyy samanlaiset T-paidat.

Kimppaomistaminen on kasvattanut suosiotaan ja raveihin yhdessä suuntaaminen ja oman kimppahevosen näkyvä kannustaminen tuo ravipäivään oman mausteensa. Kävimme kysymässä kimppaomistamisesta lisää kahdelta kimpalta.

Varikkoalueella hevosen katoksen ympärille on kokoontunut joukko Black Horse Cup -finaalissa numerolla 7 juoksevan Gallinago Snipesin, tutummin ”Nassen” kimppalaisia. Nassen omistaa kimppa Manipulus Gallinago, mutta osalla on päällä 11 lähdössä Kilpailevan Callela Ladybirdin nimellä painetut T-paidat.

– Osa meistä on mukana molemmissa hevosissa. Meillä on noin 10 hengen kimpat, joissa on osakkaita ympäri Suomen. Osa kimppalaisista on jo aiemmin tuttuja, osa tutuksi aiempien kimppojen kautta tulleita, kertoo kimpan vetäjä Jukka Niskanen.

”Nassen” omistaa tallinimi Manipulus Gallinago
Black Horse Cup-finalisti ja kimppahevonen Gallinago Snipes, ”Nasse”

Molempia hevosia valmentaa Markku Nieminen, jolta tiimi sai vinkin Nassen hankkimisesta alkuvuodesta. Hankintaan ollaan selvästi tyytyväisiä, ja finaaliin lähdetään varovaisin odotuksin. Kun kimppalaisilta kysyy mikä kimpassa on parasta, vastauksissa toistuvat asiat yhdessä tekeminen ja kokeminen, elämykset raveissa paikan päällä ja matalammat kustannukset, joilla voi päästä huippuhevosen omistajaksi.

Callela Ladybirdin omistavan Scuderia Coccinellan tiimitunnus painettuna T-paitaan. Osa omistajista on mukana sekä Callela Ladybirdin että Gallinago Snipesin kimpoissa. Molemmat hevoset juoksivat Kuopiossa kilpaa.

Maalisuoralla aitaan nojaa samanlaisiin T-paitoihin pukeutunut seurue. Paidan selässä lukee Helmi-Huki. Lähtövuorossa on tammadivisioonakarsinta ja numerolla 10 kilpailevan Helmi-Hukin ohjastaja tuo hevosen tervehtimään kimppalaisia.

– Helmi-Hukin omistaa Talli Aarteen Haltija, jossa on mukana 8 osakasta, jotka kaikki ovat Kuopio-Leppävirta alueelta. Kimppa on ollut kasassa vuodesta 2021, kertoo kimppaa vetävä ja hevosta valmentava Markku Kröger.

Osa kimppalaisista on mukana myös Krögerin toisen valmennettavan, kuningatarkilpailuun tähtäävän Annanin kimpassa.

– Meille on sattunut hyvä tuuri ja hevosten kanssa on tullut menestystä, se ruokkii kimppalaisten innostusta, Kröger kertoo.

– Kimppalaiset kiertävät mukana katsomassa hevosten lähtöjä ja kun voitetaan, kokoonnutaan kakkukahville. Muulloin yhteyttä pidetään tekstiviestein ja WhatsAppin kautta.

Kuten Nassen, myös Helmi-Hukin kimppalaisten mielestä parasta kimpassa on nimenomaan yhdessä tekeminen ja se, että lajia voi harrastaa matalammilla kustannuksilla.

Vaikka kakkua ei tällä kertaa olekaan luvassa, Gallinago Snipes oli oman lähtönsä kahdeksas ja Helmi-Huki seitsemäs, se ei kimppalaisten menoa haitttaa. T-paidat puetaan päälle taas seuraavan kerran, kun hevoset asettuvat lähtöviivalle.

Ja se juuri on parasta kimppaomistamisessa, yhdessä kokeminen ja tekeminen.

Marja Pylkkänen

Lue lisää ravihevosen kimppaomistamisesta klikkaamalla tästä

Julkaistu Hevosenomistaja-lehdessä 2/2024. Avaa pdf tästä