Hevoskasvatus on elämäntapa

Julkaistu Hevosenomistaja-lehdessä 1/24 (painettu). Avaa pdf tästä

Kuva yllä: Viivi Ahlqvist ja hänen tähtipäiset FWB-tammansa. Vasemmalta Donna Fiona S (Don Laurie – Florianus, kasv. Mia Salonen), Pinewood Sunshine (El Con Lanzador – Zinntaler xx) ja oikealla sen kuvassa 1-vuotias varsa Pinewood Sunrise (Quillan KS – El Con Lanzador). Kuva: Anna Fogenstad / Fogenstad Photography

Hevoskasvatus on monipuolinen ja vaativa ala, jossa onnistuminen vaatii syvällistä ymmärrystä hevosten käyttäytymisestä ja hyvinvoinnista. Tiedettä ja taidetta, voisi ehkä sanoa. Seuraavassa pitkän linjan hevoskasvattajat Tiina ja Viivi Ahlqvist, Camilla Sören sekä Elina ja Jyrki Filatoff avaavat näkemyksiään ja kertovat omasta kasvatustoiminnastaan.

Pinewood Stables, FWB-kasvatusta Mäntsälässä

Pinewood Stables on vakiintunut tuttu nimi kotimaisessa ratsuhevoskasvatuskentässä. Tiina Ahlqvistin kotona Leppävirralla aloitettiin ratsuhevostilan toiminta jo vuonna 1975. Leppävirralla toiminta sijoittui vuosille 1975-2004. Vuonna 2004 muutto Mäntsälään mahdollisti monipuolisia palveluita ja harrastusmahdollisuuksia, mikä helpotti suuresti toiminnan jatkamista Uudellamaalla. Pinewood-nimellä kasvatus aloitettiin vuonna 1997, jolloin hankittiin siitosoriksi angloarabi Noiret x. Surullisin mielin Tiina toteaa, että valitettavasti Noiret x menehtyi äkillisen sairauskohtauksen seurauksena jo tulovuonnaan.

Pinewood Louis Blanc (Still-Hof Macabeu 191 (Clarimore)- Lulu Forever- Zinntaler xx) on menestynyt omistajansa Virpi Nättiahon kanssa hienosti nuorten hevosten kenttäkilpailuluokissa, ja on vasta kuusivuotias, Viivi Ahlqvist kehuu. Kuva: Porin Ravit

Three Q Ranch – quarterhevosia Kallsjössä, Ruotsissa

Ruotsissa toimiva Three Q Ranch on kasvattanut yli 20 vuotta amerikkalaisia quarter-hevosia. Ensimmäinen tamma I Aim To Impress saapui Camilla Sörenin luotsaamaan lännenhevoskasvatustalliin vuonna 2000. Camilla kertoo, että tamman sydän oli täyttä kultaa vaikkakin se oli myös hyvin erikoinen, ehkä hieman vaikeahko tamma ratsastaa. Tamma astutettiin vuonna 2001, ja ensimmäinen varsa syntyi vuonna 2002. Camilla kertoo, että tämä varsa oli todella ruma ankanpoikanen syntyessään, mutta siitä kehittyi upea palomino-ori. Varsa myytiin vieroituksen jälkeen ja on edelleen samalla omistajalla. Vuonna 2003 hankittiin Kanadasta quarter-ori Runing Playboy ja quarter-tamma Wwwassetdotcomm. Tästä alkoikin laajempi kasvatustoiminta, tammoja tuli lisää.

Kuva: Emma Jensen Photography

Elina ja Jyrki Filatoff, suomenhevosten ja lämminveristen ravihevosten kasvatusta Paraisten saaristossa

Elinan ja Jyrkin kotipaikka sijaitsee upean meren ympäröimässä saaristossa, jossa laitumet ja metsäiset polut tarjoavat täydellisen ympäristön ravihevosten kasvattamiseen ja hoitamiseen. Elinaan innostus tarttui hänen isältään ja tädiltään Ilmari ja Kaarina Helianderilta. He toimivat innostavina mentoreina ja opastivat hevosten maailmaan.

Yhdessä Filatoffit ovat kasvattaneet ravihevosia yli 30 vuotta. Varsinaista kasvattajanimeä ei ole käytetty, vaikkakin suomenhevoset on nimetty oriit ff-päätteillä ja tammat va-päätteillä. Lämminverisillä ei vastaavaa nimeämistä ole kuitenkaan käytössä.

Kasvatustoiminnasta

– Uusi luku Pinewoodin hevoskasvatuksessa avautui vuonna 1999, kun täysiverinen Zinntaler xx liittyi joukkoomme Hessenin Valtionsiittolasta Saksasta, kertoo Tiina Ahlqvist.

Zinntalerin vaikutus ei unohdu, se jatkoi jalostuksessa 10 vuotta. Ori, joka vietti loppuelämänsä Pinewoodissa, jätti jälkeensä lähtemättömän muiston ja perinnön. Pinewoodissa täysverioriiden käyttäminen on kiinnostanut aina, koska tammakanta on Suomessa pitkälti raskaita saksalaistyyppisiä tammoja. Nykyään Tiinan tytär Viivi on ottanut aktiivisen roolin myös tallin toiminnassa. Viivi vastaa tallilla hevosten päivittäisten rutiinien pyörittämisestä sekä kurssien ja koulutusten järjestämisestä.

Varsominen, varsa
Onnistunut varsominen jaksaa sykähdyttää kokenuttakin kasvattajaa. Kuva: Camilla Sörenin arkisto

Camilla Sören Three Q Ranchilta korostaa huolellista koulutusta ja runsasta liikettä heti varsasta alkaen. Hevoset totutetaan jo heti varsasta moniin eriin asioihin. Camillan kasvatit ovat jo nuorella iällä tottuneet pyöröaitaukseen, koiriin, kissoihin, lapsiin, keinuihin, rekiin, kottikärryihin, pesemiseen, leikkuupuimuriin, ja kaikkeen muuhun mikä kuuluu jokapäiväiseen elämään.

-Hevosilla on suuret aitaukset, joissa ne saavat liikkua vapaasti niin kesällä kuin talvellakin. Toki heillä on pääsy pihattoonkin. Suurin osa aitauksista on mäkisessä maastossa, mistä seuraa, että hevoset saavat jo nuorena hyvän lihaksiston ja ovat varmajalkaisia.

Filatoffien talliin toivotaan tulevana keväänä 2024 syntyvän kaksi lämminveristä varsaa, isinä Maharajah ja Calgary Games. Ravikasvattajana Jyrki haluaa kasvattaa urheilullisia ravihevosia, joita näkisi aktiivisesti ravikilpailuissa, mielellään tietysti menestyen. Kasvatustoimintaa ei kuitenkaan tallissa tehdä euron kuvat silmissä kiiluen, vaan kasvatustoiminnan lähtökohta on puhtaasti kiinnostus lajiin ja itse hevoseen.

Filatoffien tammat ja varsat laitumella

Kasvatustavoitteenne?

Pinewood:

– Olemme pyrkineet jalostamaan hevosia, joilla on hyvä luonne. Pääpainomme ei ole huippuhevosten kasvattamisessa, vaan tarkoituksena on aikaansaada laadukkaita hevosia, jotka sopivat myös harrastajille. Vaikka emme tähtää maailmanmenestykseen, olemme kuitenkin saavuttaneet kasvateillamme menestystä sekä koulu-, este- että kenttäkilpailuissa. Pinewood-hevosia on jo neljännessä ja viidennessä sukupolvessa, ja kasvattajanimemme alla on rekisteröity 47 varsaa. Lisäksi siittolassamme on syntynyt useita kymmeniä asiakkaiden varsoja. Enimmillään Pinewoodissa oli 10 omaa siitostammaa, jotka olivat aiemmin kilpahevosia. Nämä upeat tammat toimivat myös opetushevosina ratsastuskoulussamme.

Three Q Ranch:

– Three Q Ranch-nimi tulee sanoista Quiet Quality Quarterhorses. Haluamme kasvattaa hyväluonteisia, oikeanlaisia quartereita, joilla on luustoa ja hyvät kaviot, unohtamatta yhteistyöhalukkuutta ihmisen kanssa. Kasvattiemme haluan olevan allround-hevosia, joiden kanssa on helppo ja mukava harrastaa, sekä kisakentillä että kotioloissa. Toki on hienoa, että kasvattejamme näkyy kisakentillä, mutta se ei ole päätavoite. Haluamme varsoillemme sellaiset omistajat, jotka haluavat hevosen heille ystäväksi eikä vain kisakoneeksi, joka myydään sen jälkeen pois, kun sen aika loppuu kisakentillä, Camilla Sören kertoo.

Kaksi quarterhevosta lännenratsastusvarusteissa
Three Q Ranch-nimi tulee sanoista Quiet Quality Quarterhorses, kertoo Camilla Sören

Elina ja Jyrki Filatoff

– Elinan omistamalla A.P. Kuminalla (Ruutu-Poika – Enne) oli suuri vaikutus suomenhevoskasvatukseemme, kertoo Jyrki.

A.P Kuminalla on 8 jälkeläistä, joten voidaankin sanoa, että se oli Filatoffien kantatamma. Myös Kuminova (Turo – A.P Kumina) on jättänyt hyviä varsoja, joista Vieskoffin (Viesker) voittosumma on jo miltei 100 000 euroa. Kasvatuksessa keskitytään paljon sukuihin, vaikkakin pienkasvattajan on määrällisesti mietittävä aina varsoja lähinnä omaa kasvatusta silmälläpitäen.

Vieskoff Elina ja Jyrki Filatoff
Filatoffien toisen polven kasvatin Vieskoffin (Viesker – Kuminova – Turo) hienon nelivuotiskauden 2021 ansioihin kirjattiin mm. Pikkupelimannin voitto Kaustisella. Kuva: Suomen Hippos ry/Mia Mäki-Maunus.

Paljonko varsoja syntyy vuosittain?

Pinewoodissa on siirrytty kasvattamaan enimmäkseen tilausvarsoja, joille on uusi omistaja tiedossa jo tiineysaikana.

– Viime vuonna Pinewoodissa syntyi enää kaksi varsaa, jotka molemmat olivat asiakkaiden tilausvarsoja Pinewoodin tammoista. Käytännössä asiakas liisaa tamman maksamalla sen hoitokulut siitä alkaen, kun tamma on todettu tiineeksi. Yhdessä asiakkaan kanssa he valitsevat tammalle sopivan oriin, riippuen asiakkaan toiveista ja tavoitteista. Pinewood huolehtii sitten asiakkaan puolesta tai yhdessä hänen kanssaan tamman ja syntyvän varsan hoidosta. Tällä hetkellä kasvamassa on kaksi oripoikaa, toinen Concretosta ja toinen Don Lauriesta.

Three Q Rancilla varsoja syntyy vuosittain viidestä kahdeksaan. Tänä vuonna syntyy 8 quartervarsaa ja 1 lämminverinen ravihevonen. Kysyntääkin on, varsoja on myyty myös Norjaan, Tanskaan, Suomeen ja Saksaan. Norjassa ja Ruotsissa on jo tullut kasvateille myös kisamenestystä jopa EM-tasolla asti.

Filatoffeilla varsoja syntyy 2-3 per vuosi. Pääasiassa varsat kasvatetaan omaan käyttöön. Sukutaulujen tulee olla urheilullisia niin tammojen kuin orien osalta. Korkeat varsamaksut kuitenkin rajoittavat jonkin verran kasvattamista. Valitettavasti nykyään varsojen myyntihinnat ovat monesti alle orien varsamaksujen, varsinkin lämminveristen osalta, kasvattajat harmittelevat.

Tulevaisuudennäkymät?

Pinewood:

– Nykyisessä taloustilanteessa emme näe järkevänä lisätä varsamäärää, ellei kyseeseen tule erityisesti tilausvarsa, jossa kulut jäävät tilaajalle. Katsotaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan, vuoden päästä on kulunut 50 vuotta ensimmäisen varsan Henrietten syntymästä. Henriette on erittäin menestyneen esteorin Clarimoren* emänemänemä. Seuraamme mielenkiinnolla Clarimoren jälkeläisiä. Myös Pinewoodiin on syntynyt kaksi Clarimoren jälkeläistä: Pinewood Scheherazade (e. Pinewood Salem Alekum x, ei. Zinntaler BRD xx STS) sekä Pinewood Louis Blanc (e. Lulu Forever, isä Zinntaler BRD xx STS), kertoo Viivi Ahlqvist.
*Toim.huom. Clarimore on orin kilpailunimi, rekisterinimi on Still-Hof Macabeu

Three Q Ranch:

– Sain juuri 20-vuotisplakaatin American Quarter Horse-yhdistykseltä. Tämä tunnustus auttaa meitä toki jatkamaan kasvatustyötämme. Emme voisi kuvitella parempaa rotua kuin quarterit, toteaa Camilla.

Jyrki Filatoff pohtii:

– Pienkasvattajan tulevaisuuden näkymät eivät näytä tällä hetkellä kovin ruusuisilta. Ravien harrastajamäärät ovat tippuneet rajusti, ravipäiviä on vähennetty ja nykyisillä kuluilla on harrastaminen ja raveissa kilpaileminen tullut entistä kalliimmaksi. Toki kimppahevosten omistaminen on nostanut päätään, jolloin kustannukset saadaan pysymään suhteellisen järkevällä tasolla. Suuret siittolat yleensä vetävät puoleensa paremmin myös kimppaharrastajia kuin pienkasvattajat, hän miettii.

Ammattivalmentaja ei kuitenkaan heitä kirvestä kaivoon, nuorissa on tulevaisuus niin hevosissa kuin ravi-ihmisissäkin.

– Kokonaisuutena tulevaisuus näyttää aurinkoiselta. Poika Patri Filatoff on jo kasvattanut omia varsoja, ja hän toimii myös aktiivisesti valmentajana sekä ohjastajana.

Onnistunut varsominen jaksaa sykähdyttää kokenuttakin kasvattajaa. Kuva: Camilla Sörenin arkisto

Kasvatustoiminta on vaativaa, mutta parhaimmillaan hyvin antoisaa työtä. Jokainen päivä – ja varsa – on täynnä yllätyksiä ja mahdollisuuksia.

Taina Nyström

Julkaistu Hevosenomistaja-lehdessä 1/24 (jalostusekstra, painettu). Avaa pdf tästä