Amatööriohjastajien Euroopan parhaimmisto koolla Suomessa – EM-kulta Ruotsiin Patrik Fernlundille

Kuva: Iita-Maria Ahtiainen

Euroopan raviamatööriohjastajien liitto FEGAT järjestää vuosittain nais- ja miesamatööriohjastajien EM-kilpailut ja tänä vuonna Suomen vuoro oli järjestää miesohjastajien kilpailu. Suomen edustaja ratkaistaan Racing amatööriohjastajien SM-kilpailusarjan finaalissa, sillä Suomen mestari saa edustuspaikan seuraavan vuoden kilpailuun.

Suomeen saapui kilpailijoita kahdestatoista muusta Euroopan maasta, ja lisäksi osallistujakaartiin liittyi tietysti Suomen edustaja Sami Nummi. Ohjastajilla oli mukanaan vaihteleva määrä kannustusjoukkoja, joten bussi täyttyi heistä sekä FEGATin edustajista. Matkalaisten ohjelma alkoi tiistaina Lahdesta tervetuloillallisen muodossa.

Kiertueen tukikohtana toimi Lahden Greenstar-hotelli. Tässä välissä onkin hyvä pitää pieni mainoskatko ja huomauttaa Greenstar-hotelliketjun olevan SHKL:n uusi yhteistyökumppani. Keskusliiton jäsenkortilla ja nettivarauksessa koodilla GSLIITTO voikin nykyään napata Greenstarin yöpymisistä merkittävät alennukset.

Katso tästä kaikki SHKL:n jäsenedut

Valvoja Jarkko Korhonen vetää ohjastajapalaveria ennen raveja. Kuva: Iita-Maria Ahtiainen

Kohti Vermoa

Mutta palataanpa takaisin EM-kisaraportin pariin. Keskiviikkona EM-bussi suuntasi Helsinkiin, jonne saapuminen ajoittui sopivasti lounasaikaan. Lounaan, ja Helsinkiin tutustumisen jälkeen suunnaksi otettiin Vermo Areena, jossa ohjastajat ajettiin sisään suomalaiseen ravikulttuuriin ja sitten he pääsivät tutustumaan ajokkeihinsa. Vermossa EM-pisteitä jaettiin kahdessa lähdössä, joista ensimmäinen ajettiin päivän kolmantena lähtönä. Lähdön tahdeista määräsi pitkään Suomen Sami Nummen ohjastama Callela Lionel. Se kuitenkin taipui viimeisessä kaarteessa jääden lopulta takajoukkoihin. Lähdön voittoon kiri Ruotsin Patrik Fernlundin ohjastama pelisuosikki My Match vanavedessään norjalaisohjastaja Rune Røyråsin ohjastama Austin sekä hollantilaisen Erik van den Berghin ajokki Wilds Diamond. Voittohaastattelussa Fernlund kertoi olleensa varma My Matchin voitosta jo 500 metriä ennen maalia – niin hyvältä Tapio Mäki-Tulokkaan valmentama tamma oli käteen tuntunut.

Vermon toinen osalähtö oli belgialaisohjastaja Piet van Pollaertin juhlaa: radalta 10 startannut ja alkulaukankin ottanut Sam The Man liikkui kohti kärkeä jo ensimmäisen puolikkaan aikana ja johti helposti siitä maaliin saakka. Kokenut, yli 400 voiton ohjastaja sai täten yhden ykkösen lisää. Hauskana yhdistävänä tekijänä haastattelijana toiminut Lauri Hyvönen otti esille maailmanmestareiden kohtaamisen: Piet van Pollaert ohjasti amatööriohjastajien MM-kultaa vuonna 2020 (juuri ennen pandemiatilanteen kärjistymistä), ja voittoajokin valmentaja Antti Pihlström tunnetaan puolestaan jääkiekon maailmanmestarina. Game Set Match otti Norjan Røyråsin ohjastamana tässä kakkossijan. Kolmanneksi piti tanskalaisen Martin Sjøholm-Jensenin ajokki Lamar Web.

Ensimmäinen kilpailupäivä päättyi EM-pisteiden osalta norjalaisohjastaja Røyråsin johtoasemaan tämän ohjastettua Vermosta kaksi kakkossijaa. Norjalaisen vanavedessä seuraavaksi eniten pisteitä oli Ruotsin edustajalla, Italian Mirko Marinin kärkkyessä kolmantena.

Jokimaalla kolme osalähtöä

Jokimaalle saatiin koottua täydet kolme osalähtöä, jotka ajettiin päivän lähdöissä 3-5. Näistä ensimmäisessä nähtiin maltalaisvoitto, kun Jesmar Gafa tyylitteli Tuomas Korvenojan valmentaman Just Kiddingin helppoon ylivoimavoittoon. Tanskalaisohjastaja Martin Sjøholm-Jensen tyytyi pitämään Ice Starilla kiinni kakkossijasta Sugar Dancen ja Sveitsin John Seydouxin kiriessä hienosti kolmanneksi.
Lahden toisessa osakilpailussa oli jälleen ruotsalaisvoitto lähellä Fernlundin Destiny Broddan pyrkiessä karkuteille, mutta lopulta voittajaseremonioihin saatiin sinivalkoista väriä. Suomi-Ruotsi -maaottelu päätyi Sami Nummen ohjastaman Free Uniquen kirivoittoon ja yleisö pääsi kuulemaan legendaarista Suomi-Ruotsi -matsien Den glider in -biisiä. Tapio Lehtorannan valmentama Free Unique otti uransa avausvoiton siis mainiolla hetkellä. Viime vuoden SM-kilpailun voittaja Nummi harmitteli haastattelussa ohjastustehtävien vähyyttä ja kertoi olevansa halukas ajamaan enemmänkin.

Sami Nummi onnittelee Norjan Rune Røyråsia pronssista. Kua: Iita-Maria Ahtiainen

Viimeiseen osalähtöön saatiin hieman ei-toivottua dramatiikkaa. Kun lähtö saatiin toisella yrityksellä matkaan, se jouduttiin kuitenkin keskeyttämään kierroksen jälkeen Itävallan ja Norjan ohjastajien kolaroidessa hevosillaan. Norjan Røyrås otti tuntumaa radan pintaan, mutta sai pidettyä ohjat käsissään. Varusteiden korjaamisen jälkeen lähtö ajettiin uudestaan ja tämä otos päätyi sveitsiläisohjastaja John Seydouxin ajokin, Joyful Swampin täpärään kirivoittoon. Maalikameraa tarvittiin kärkikolmikon välisten sijoitusten selvittämiseen, mutta ulkoradalta kirinyt, Ilona Mäkisen valmentama Joyful Swamp oli lopulta muita edellä. Toiseksi tässä lähdössä sijoittui Hollannin Erik van den Berghin ohjastama Space Lee. Kolmantena sen kanssa lähes yhtä aikaa maalilinjan ylitti Røyråsin Tercero Mayo, joka oli aiemmassa lähdön yrityksessä kolarin toinen osapuoli.

Tasapainoiset lähdöt takaavat hyvän kilpailun

Lähdöt ajettiin kolmentoista hevosen kilpailuina, jotta kaikki kolmentoista maan ohjastajat saatiin samaan lähtöön. EM-kilpailut sekä muut niiden kaltaiset ohjastajakilpailut ajetaan arvotuilla hevosilla. Kun osalähtöjä on ohjastajakilpailussa useampi, lopputulokseen vaikuttaa – niin kuin pitääkin – ohjastustaito, ei enää pelkkä arpatuuri. Kiitos hevosia lähtöihin ilmoittaneiden valmentajien, Suomi suoriutui järjestämisvuorostaan kunnialla viiden osalähdön kilpailujen puitteissa.

EM-ohjastajat sekä FEGAT:n pitkäaikainen puheenjohtaja Claës Ljung yhteiskuvassa. Kuva: Iita-Maria Ahtiainen

Tämän vuoden EM-kultaa voitti siis Ruotsin Fernlund, joka on amatöörilähtöjen lisäksi tuttu kasvo Ruotsin peliyhtiö ATG:n lähetyksistä. Tämän lisäksi hän työskentelee kirjoittavana journalistina. Sitä tuuriakin oli matkassa: viimeisen osalähdön keskeytykseen päätyneessä yrityksessä Fernlundin ajokki oli jo hylätty, mutta varsinaisessa lähdössä sijoitus oli seitsemäs.

EM-hopeaa ohjasti Sveitsin John Seydoux, joka kertoi ennakkohaastattelussa omaavansa laukkaurheilutaustan ja vaihtaneensa raviurheiluun vasta kymmenisen vuotta sitten. Vaihdon taustalla oli ystävä, joka on Sveitsin raviurheilun ykköstreenareita. Kolmanneksi kokonaiskilpailussa ylsi Rune Røyrås, joka työskentelee kertomansa mukaan kengitysseppänä. Norjalaisen suoritukset olivat tasaisia, vaikkei yhtään osalähtövoittoa tällä kertaa irronnutkaan. Sekä Seydouxin että Røyråsin voittomäärät olivat ennalta huomattavasti muiden ohjastajien voittosaldoa pienempiä, mutta se ei hidastanut EM-kilpailumenestystä heidän osaltaan. Suomen Sami Nummen sijoitus kokonaiskilpailussa oli kahdeksas.

EM-kilpailut päättyivät torstai-iltana järjestettyyn seremoniaan ja juhlaillalliseen. Kokonaisuutena EM-turnee sujui hyvin. Välillä masentavaltakin näyttänyt sääennuste parani pikkuhiljaa ja lopulta retkikunta sai viihtyä ja viettää aikaa kesäisessä Suomessa.

SHKL:n toimisto/Minna Svartsjö

Kokonaiskilpailun tulokset

 1. Patrik Fernlund, Ruotsi
  Sijoitukset 1-5-4-2-7, pisteet 52
 2. John Seydoux, Sveitsi
  Sijoitukset 5-7-3-6-1, pisteet 48
 3. Rune Røyrås, Norja
  Sijoitukset 2-2-9-S-3, pisteet 44
 4. Martin Sjøhom-Jensen, Tanska
  Sijoitukset 8-3-2-8-5, pisteet 44
  (sijoitus ratkesi osalähtöjen sijoitusten vertailussa)
 5. Jesmar Gafa, Malta
  Sijoitukset 7-8-1-4-S, pisteet 43
 6. Mirko Marini, Italia
  Sijoitukset 4-4-11-3-6, pisteet 42
 7. Piet van Pollaert, Belgia
  Sijoitukset 9-1-5-5-D, pisteet 37
 8. Sami Nummi, Suomi
  Sijoitukset 10-6-7-1-11, pisteet 36
 9. Erik van den Bergh, Alankomaat
  Sijoitukset 3-13-S-7-2, pisteet 35
 10. Bernd Nebel, Saksa
  Sijoitukset S-10-10-9-4, pisteet 30
 11. Johann Preining Jr., Itävalta
  Sijoitukset 6-12-6-S-8, pisteet 28
 12. Zoltán Gyólai, Unkari
  Sijoitukset S-11-12-S-10, pisteet 23
 13. Miquel Vich Capo, Espanja
  Sijoitukset D-9-8-10-9, pisteet 20