Hingunniemen hevoskasvatuspäivässä pohdittiin hyvän luonteen jalostamista

Julkaistu Hevosenomistaja-lehdessä 2/22

Lue koko artikkeli tästä (pdf)

Ensimmäisen Hingunniemen Hevoskasvasvatuspäivän Kiuruvedellä 4.4.2022 järjesti Maatila 2030 -hanke, jonka toteuttajina ovat Savonia-ammattikorkeakoulu, Ylä-Savon ammattiopisto, Savon ammattiopisto ja Luonnonvarakeskus. Päivän vetäjänä toimi Toini Immonen, joka kertoi että kasvatuspäivästä on tarkoitus tehdä vuosittainen perinne.

Tapahtuman aiheina oli luonteen huomioiminen ja arviointi kasvatuksessa, luonteen vaikutus koulutukseen sekä erilaiset vieroituskäytänteet.

– Mielestäni hevosen luonne kasvatuksessa on aika vähän käsitelty mutta mielenkiintoinen aihe, olemme kaikki sen kanssa jatkuvasti tekemisissä, Toini perusteli aihevalintaa.

Päivään kuului Toinin ja Katja Kanniston vetämät alustukset aiheista, eläinlääkäri ja eläintenkouluttaja Anna-Mari Olbrichtin pitämä esitys erilaisten luonnetyyppien huomioimisesta koulutuksessa sekä paneelikeskustelut. Paneeleissa oli keskustelemassa pitkän linjan hevoskasvattajia eri lajien parista.

• Mikko Väisänen, suomenhevoskasvattaja Vieremältä, Hissun-kasvatit.
• Elina Jääskelä, keskittynyt Welsh B-sektion ponien kasvatukseen, lisäksi muutama suomenhevonen ja FWB, Tialan-kasvatit, Haapavedeltä.
• Petra Rantala, suomenhevoskasvattaja Siuntiosta
• Anna-Mari Olbricht, eläinlääkäri ja eläintenkouluttaja Iisalmesta, kasvattaa itselleen lämminverisiä ravihevosia.
• Katja Kannisto, näyttelytuomari ja hevoskasvattaja Hattulasta
• Toini Immonen, suomenhevoskasvattaja Mäntästä.

Katja ja Toini painottivat alustuksessaan, että luonteesta puhuttaessa ei ole helppo määritellä, mikä on perinnöllistä ja mikä on ympäristön aikaansaamaa.

– Arvioita perinnöllisyydestä on, mutta ei varmuutta. Nykyään luonteen arviointi on aika erilaista kuin aikaisemmin, Toini kertoi.

Dataa luonteesta on yli sadan vuoden takaa, mutta käyttötarkoitus ja perusteet, millä luonnetta arvioidaan ovat muuttuneet valtavasti matkan varrella. Lisäksi luonteen arvioimisessa on hyvin paljon tulkinnan varaa.

– Riippuu lukijasta, miten luonnearvio koetaan. Esimerkiksi hevosen luonnetta kuvaava sana “vireä” voidaan tulkitsijasta riippuen kokea joko positiivisena tai negatiivisena piirteenä, Toini huomauttaa.

– Ympäristötekijät ja hevosen käsittely vaikuttavat tottakai siihen, millainen hevosesta tulee, lisäksi emän luonteella on iso merkitys. Usein hevosen luonne on myös tilanteesta riippuvainen, onko hevonen levossa vai rasituksessa, kotona vai vieraassa paikassa, kipeä, tai onko tammalla juuri syntynyt varsa alla, Toini luetteli.

– Jalostuksessa on tärkeä ottaa esille myös luonteen tarkoituksenmukaisuus, eri käyttötarkoituksiin tarvitaan erilaisia hevosia.

Lue koko artikkeli tästä (pdf)