Kuinka välttää rasitusvammat?

Syynä rasitusvammaan voi olla esimerkiksi väärin kohdistunut rasitus tai treenin liian nopea lisäys tehon tai määrän suhteen.

Rasitusvammalla tarkoitetaan yleensä vähitellen syntyviä vaurioita, joilla ei ole selkeää alkamishetkeä. Rasitusvammojen tärkein ja ensimmäinen oire on kipu.

Hevosurheilun luonteen huomioon ottaen tuki- ja liikuntaelimistö kuormittuu voimakkaasti ja myös kuluu käytössä altistuen erilaisille vammoille. Hevosen rakenne, laji ja harjoittelun intensiteetti vaikuttavat siihen, miten kuluttavaa harjoittelu on.

Hevosella on kehossaan yli 700 lihasta ja sen lihasmassa on noin 10 prosenttia suurempi kuin muilla nisäkkäillä. Luustolihakset osallistuvat liikkumiseen, asentojen säilyttämiseen, nivelten vakauttamiseen ja lämmöntuottoon. Lämmittelyyn ja verryttelyyn tulisi kiinnittää huomiota ja pitää mielessään rasitustaso, mutta myös hevosen kuntotaso.

Lue koko artikkeli (pdf).