Hevosliikenteen uudet säännöt

Julkaistu Hevosenomistaja-lehdessä 5/20 (Kuva: Liikenneturva/Anne Kylmäoja)

Tieliikennelain uudistus astui voimaan kesäkuun alussa ja toi mukanaan muutoksia myös hevosten kanssa tiellä liikkuville.

Jo aiemmin kärryjen tai reen kanssa tiellä kulkeneet hevoset rinnastettiin moottoriajoneuvoihin. Uuden lain myötä rinnastus koskee myös ratsukoita – tai tarkemmin sanottuna ratsastajaa, joka rinnastetaan moottorikäyttöisen ajoneuvon kuljettajaan.

Ratsastajille tuntuvin lain muutos on ollut määräys ajovaloista. Uuden tieliikennelain mukaan hevoseen tulee asettaa sekä etu- että takavalo hämärän aikaan tiellä liikuttaessa. Etuvalon tulee olla valkoinen tai vaaleankeltainen ja takavalon punainen.

Kyseessä ei ole suositus tai toivomus, kuten esimerkiksi heijastimen käyttö jalankulkijoilla, vaan valon puuttumisesta voidaan määrätä liikennevirhemaksu eli aiemmin rikesakkona tunnettu maksu.

Lue koko artikkeli tästä (pdf).