Oriasemalla riittää säpinää aamuyöstä auringonlaskuun

Julkaistu Hevosenomistaja-lehdessä 1/18

Kun kevätaurinko venyttää päivien pituutta, on oriasemilla aika kaivaa siemennystarvikkeet talvisäilöistä. Valon lisääntymisen myötä tammojen kiimat heräilevät seksuaalilevosta, ja oriasemien toimintakausi alkaa viimeistään vapun paikkeilla.

Tamman tiineysaika on 11 kuukautta, ja kun varsojen ihanteellinen syntymäaika on keväällä ja alkukesästä, ajoittuu oriasemien toimintakausi luontevasti huhtikuusta elokuun loppuun. Oriasemilla toimintaa käynnistellään kysynnän myötä. Alkukeväästä kiirettä ei vielä ole, mutta kesällä töitä painetaan lähes vuorokauden ympäri.

– Ennen toukokuuta ei juuri kannattaisi aloittaakaan, toteaa Sari Lappi Toholammilla sijaitsevalta Mountain-tallilta.

– Kannattaa odottaa kiimojen kanssa siihen asti, että on kunnolla lämmintä, Lappi vinkkaa. Talven jälkeen siirtymävaiheen kiimat saattavat näyttää voimakkailta ulospäin, mutta tamman estrogeenitasot voivat vielä olla riittämättömät tiinehtymiseen.

Samaa mieltä siemennysajasta on Joensuun Hammaslahdessa Varsapolun oriasemaa pyörittävä Voitto Eronen.

– Pakkasten tai keväisen rapasohjon keskelle syntyneen varsan hoito tuo omat haasteensa, eikä varsa kunnolla pääse Suomen oloissa hyötymään aikaisesta syntymäajasta, Eronen toteaa.

– Heinäkuussa syntyneetkin ovat menestyneet ikäluokkalähdöissä, Lappi muistuttaa.

Näihin aikoihin hevosenomistajat havaitsevat tammoissa heräävän kiinnostuksen oreja ja ruunia kohtaan. Kun tamma kyykistelee häntä koholla ja niiailee lemmekkäästi kumppaneilleen, alkaa varsottamiseen liittyviä kysymyksiä nousta mieleen. Veisinkö tammani oriasemalle, miten oriasemat toimivat, ja mitä siellä tapahtuu?

Lue koko artikkeli tästä (pdf)