Hevosvaltiopäivillä keskiössä hevosen merkitys yhteiskunnalle

Julkaistu Hevosenomistaja-lehdessä 6/17

Järjestyksessään toiset Hevosvaltiopäivät järjestettiin Helsingissä keskiviikkona 15. marraskuuta 2017. Edellisen kerran hevoset tulivat eduskuntatalolle vuonna 2013. Vierailun merkitys on ennen muuta positiivisissa avauksissa. Kyse on arvostuksesta, asenteista ja asian esille nostamisesta.

Eduskuntatalon edustalla järjestettiin vajaan tunnin mittainen tilaisuus, johon Hevosopiston suomenhevoset toivat tervehdyksensä poliisiratsukoiden johdolla. Elinkeinoministeri Mika Lintilä avasi tilaisuuden. Hän, kuten moni muukin päivän puhujista, korosti sekä hevosten yleensä että erityisesti juhlavuottaan viettävän suomenhevosen yhteiskunnallista merkitystä niin harrastuskaverina, merkittävänä työllistäjänä, kuntouttajana kuin maaseudun ja kaupungin rajojen poistajana.

– Matkailusta vastaavana ministerinä näen hevosen suurena mahdollisuutena ja elämysten tuojana, hän korosti. Myös eri puolueiden eduskuntaryhmät sekä hevosalan järjestöjen edustajat toivat tervehdyksensä tilaisuuteen. Puhumassa olivat kansanedustajat Timo Kalli (Kesk.), Susanna Koski (Kok.), Henna Halmeenpää (Vihr.), Leena Meri (PS), Satu Taavitsainen (SDP), Päivi Räsänen (KD) ja Jari Myllykoski (Vas.). Kansanedustajat nostivat puheenvuoroissa lämpimin sanoin esille kansallishevosemme suomenhevosen merkitystä historiassa, nykypäivänä ja tulevaisuudessa, kehittyvää ravi- ja ratsastusurheilua, hevosen ja ihmisen kiinteää suhdetta sekä hevosen monia tapoja palvella ihmistä.

Peräänkuulutettiin myös konkreettisia toimia hevosmatkailun ja -harrastuksen edistämiseksi: investointitukea voisi ja pitäisi kohdentaa maneesien rakentamiseen siinä missä jalkapallo- ja jäähallienkin. Hevosvaellusreittien tekeminen tukisi vaellustoimintaa ja edistäisi matkailua. Suomenhevosen kasvatus- ja säilytystoimiin pitäisi saada tukea EU:sta, onhan kansallishevosemme jo saanut alkuperäisrodun statuksen.

Lue lisää (pdf)