Kokeilisinko kuolaimettomia?

Julkaistu Hevosenomistaja-lehdessä 5/2017 (Kuva Pixabay)

Kuolaimettomilla suitsilla ratsastus on kasvattanut viime vuosina suosiotaan ja jossain määrin voidaan puhua myös eräänlaisesta trendistä. Hevosihmisten keskuudessa on ollut paljon keskustelua pehmeämmistä tavoista vaikuttaa hevoseen, ja mielipiteitä löytyy laidasta laitaan.

Kaikenlaiset hevoseen vaikuttavat välineet kieltävien ja varusteettoman ”kukkahattutäteilyn” tuomitsevien ääripäiden väliin mahtuu onneksi kultainen keskitie, jossa kuolaimettomia vaihtoehtoja voidaan tarkastella neutraalisti nimenomaan vaihtoehtona perinteisille suitsimalleille.

Miksi kokeilisin kuolaimetonta?

Syitä kuolaimettomiin suitsiin vaihtamiselle on monia. Eettisten syiden lisäksi niitä voidaan käyttää tilanteissa, joissa kuolain ei kertakaikkiaan käy hevoselle, kuten vaikkapa hyvin herkkäsuisilla hevosilla. Suustaan herkät hevoset pakenevat kuolaimen suuhun tuomaa painetta ja kuolaimettomassa suitsimallissa tätä ongelmaa ei tietenkään tule. Kuolaimettomia suitsia voidaan käyttää myös väliaikaisesti esimerkiksi suussa olevan haavan vuoksi, tai virkistykseksi mikäli hevonen on turtunut kuolaimelle.

Siirtyminen kuolaimettomiin suitsiin lähtee luonnollisesti sopivista ja hyvin istuvista suitsista, joissa paine jakautuu tasaisesti eri puolille päätä. Turpahihnan tulee olla tarpeeksi ylhäällä kuonopiin vahvemman luun päällä, jotta vältyttäisiin heikomman osan vammoilta ja väärään paikkaan kohdistuvalta paineelta. Hevoselle tulee myös opettaa, miten sen kuuluu reagoida kuolaimettomien suitsien aiheuttamaan paineeseen. Jos hevosta on tarkoitus ratsastaa ohjat tuntumalla, on hyvä suosia suitsimalleja, joissa kuonopiin kohdalle tuleva turpahihna ei ole ohut ja pyöreä.

Lue koko artikkeli tästä (pdf)