Kuljetuskalusto kuntoon talvea vasten

Julkaistu Hevosenomistaja-lehdessä 4/17

Hevoskuljetuskaluston on luonnollisesti oltava kunnossa jokaisella käyttökerralla, mutta näin syksyn kynnyksellä on erityisen hyvä hetki kiinnittää huomiota kuntotarkastukseen. Trailerit katsastetaan joka toinen vuosi, mutta kaksi vuotta on liian pitkä aika jättää traileri oman onnensa nojaan. Ellei kuntotarkastus tunnu luontevalta tehdä itse, trailerin voi viedä perävaunuja tuntevalle korjaamolle tarkastettavaksi ennen katsastusta.

Ajoneuvokatsastaja Hannu Timonen Katsastuspiste Suomi Oy:sta kertoo, että yleisin hylkäämisen syy hevostrailereissa löytyy jarrupuolelta. Työntöjarru ei saa painua pohjaan saakka, vain puoleen väliin. Tämä tutkitaan katsastuksessa dynamometrin avulla ja lisäksi kokeillaan työntää raudalla.

– Jarruvikaa on enemmän vanhemmissa perävaunuissa. Jarruosat kuluvat ja niitä pitäisi säätää aika ajoin. Kaikkien autokorjaamojen osaaminen riitä perävaunujen tekniikkaan. Jarrujen suhteen tarvitsee joskus erikoisosaamista, Timonen kertoo.

Lue koko artikkeli tästä (pdf)