Kotimainen ratsukasvatus nosteessa

Julkaistu Hevosenomistaja-lehdessä 3/17

Suomen Hippoksen jalostusjohtaja Minna Mäenpää piti huhtikuussa Hevoset-messuilla Tampereella tiiviin puolen tunnin tietoiskun kotimaisesta ratsukasvatuksesta, nuoren ratsun polusta Suomessa sekä kertoi kasvattajille suunnatuista uusista palveluista.

Astutusluvut näyttävät ratsujen osalta positiivisilta: vuonna 2016 astutusluvut nousivat aiemmista. Hevoskasvatus on suhdanneherkkää toimintaa, mutta taloustilanteen piristyminen on selkeästi valanut uskoa hevoskasvattajiinkin. Suomalaiset käyttävät innokkaasti tuontispermaa. Peräti 34 % ratsutammoista siemennetään tuontispermalla. Kouluratsukasvattajat ovat innokkaimpia tuontisperman käyttäjiä.
– Toisaalta Suomessa on useita laadukkaita estepuolen oreja, se selittää tätä suhdetta, Mäenpää selvittää.

Suomessa syntyvistä puoliverivarsoista noin 70 % rekisteröidään FWB-kantakirjaan. Kaikki syntyvät varsat eivät täytyä FWBkantakirjan polveutumisvaatimuksia, ja toisaalta osa kasvattajista haluaa rekisteröidä hevosensa ulkomaiseen kantakirjaan (esim. Hannover tai Oldenburg) mm. brändi- tai markkinointisyistä.

Lue koko artikkeli tästä (pdf)