Netta otti orpovarsan hoitaakseen

Noretta NLD “Netta” ja orpovarsa Himppu Vermon poninäyttelyssä. Kuva Anna Vuorisen kotialbumista.

Newforest-ponitamma Noritta NLD:sta tuli Himppu-suomenhevosvarsan sijaisemä. Yhteinen kiinnostus, huoli varsan puolesta, halu auttaa sekä rakkaus hevoseen myös yhdisti aivan toisilleen ventovieraita ihmisiä.

Tammikuussa 2011 tein varmaan elämäni onnistuneimman hevoskaupan. Olin etsiskellyt lapsille ensiponia, ja muutamien vaiheiden kautta pääsin hieman kuin vahingossa Haminaan katsomaan silloin 15-vuotiasta newforesttamma Norittaa. Noritta NLD oli tullut muutama vuosi aiemmin Suomeen, ja ollut täällä jo kahden perheen lapsilla esteponina.

Meille se tuli 8- ja 11-vuotiaiden lasten ensimmäiseksi omaksi poniksi. Kävin itse yksin tutustumassa siihen, ja pyörittelin mielessäni päätäni kun tiedustelin myyjältä että kerro nyt jotain negatiivista tästä ponista, kai niissä kaikissa jotain on. Myyjä nauroi ja sanoi että “no, se kun siitä täytyy luopua”. Ajattelin että jaa, myyntipuheita.

Kokeilin ponia, ja kotiin ajellessa juttelin ystävälleni puhelimessa että no, oli se kiva, mutta sellainen möllöttäjä. Että ei siinä mitään vikaa ollut, mutta ihan hajuton ja mauton, ei mitään pilkettä silmäkulmassa. Ystäväni, hevosnainen ja pienten lasten äiti kehotti ostamaan – siinä sinulle lastenponi. Niin Netta muutti sitten meille. Pari vuotta meni nopeaan, Netan kanssa opittiin, valmentauduttiin ja kisattiin.

Kaikki oli mukavaa ja helppoa, poni oli juuri niin kiva kuin olisi voinut toivoa. Keväällä 2013 aktiivinen harrastaminen kuitenkin tyssäsi jännevammaan. Toinen poni löytyi ratsastusharrastukseen Netan tilalle, ja Netalle piti siinä vaiheessa keksiä jotain uutta puuhaa.

Varsahaaveita

Lienee helppo arvata, että “maailman kivoimman tamman” kohdalla oli aika luontevaa alkaa miettiä varsahaaveita. Meidän tietääksemme Netta ei ollut varsonut aiemmin, ja tuolloin se oli 18-vuotias. Ensimmäisellä yrittämällä se tiinehtyi, mutta kakkosultrassa alkio oli hävinnyt. Saman tien astutettiin uudelleen paremmalla onnella. Talveen mentiin varsasta haaveillen ja tamman mahan kasvua seuraillen.

Lue koko artikkeli tästä (pdf)

Lisätietoa keinoemotoiminnasta:

SHKL:n keinoemovälitys auttaa yhdistämään orpovarsat ja varsansa menettäneet tammat.