Hevosen lihaksiston hyvinvointi

Julkaistu Hevosenomistaja-lehdessä 4/2016
Etelä-Savon hevosenomistajat ry:n vuoden ensimmäinen koulutustilaisuus pidettiin helmikuisena lauantaina Mikkelin raviradan tallikahviossa ja vierastallissa.
Noin 30 hevosen lihaksiston hyvinvoinnista kiinnostunutta hevosihmistä kokoontui kuuntelemaan fysioterapeutti ja eläinfysioterapeutti Virpi Lapin luentoa siitä, mikä kaikki vaikuttaa hevosen lihaksistoon ja miten voimme parantaa lihaksiston hyvinvointia.
Kaiken lähtökohtana on hevosen rakenne, sitä tarkastelemalla ymmärrämme hevosen kokonaisuutena. Virpi Lappi totesi, että hevosen rakennetta ei pidä katsoa mustavalkoisesti vaan on otettava huomioon mm. hevosen rotu, tyyppi, sukupuoli ja käyttötarkoitus.
Hevosen rakenne vaikuttaa myös sen liikkeisiin. Nivelkulmat vaikuttavat liikkeenjoustavuuteen tai laajuuteen sekä ratsuilla kokoamiskykyyn. Jos hevosella on pitkä lanneselkä, se tarvitsee hyviä selkälihaksia, jotta se jaksaisi kantaa itseään ja siirtää liikkeen takaosasta etuosaan. Liikkeethän lähtevät hevosen takaosasta, ”moottorista”, ja lanneselän kautta liike jatkuu hevosen etuosaan, jossa tapahtuu liikkeen iskunvaimennus etujalan osuessa maahan. Kun hevosen perusrakenne on tutkittu ja hyväksytty sen vahvuudet ja heikkoudet, voidaan siirtyä tarkastelemaan muita osa-alueita, jotka parantavat hevosen hyvinvointia käyttötarkoituksesta riippumatta.
Lue koko artikkeli tästä (pdf)