Astuttaisinko nuoren tamman?

Julkaistu Hevosenomistaja-lehdessä 1/2016
Nuorten tammojen astuttamisessa on takana ajatus hevosjalostuksen edistämisestä sukupolvien väliä lyhentämällä. Omistajan kannalta vaakakupissa painavat toisaalta tamman jälkeläisnäyttö, toisaalta kilpaura, ja omistajaa voi myös mietityttää nuoren tamman valmius. Nuorten hevosten käyttäminen siitoksessa auttaa edistämään jalostusta, koska tavoitteenahan on, että uusi sukupolvi on edeltäjäänsä parempi.

Sukupolvien välinen aika tarkoittaa sitä aikaväliä, joka kuluu hevosen syntymästä siihen kun se itse tuottaa itse jälkeläisen. Hevosella sukupolvien välinen aika on pitkä verrattuna moneen muuhun eläinlajiin. Mitä lyhyempi sukupolvien väli, sitä nopeammin parempi geenimateriaali saadaan käyttöön.
Tiineys ja varsan hoito katkaisevat tamman valmennus- ja kilpauran melko pitkäksi aikaa. Toisaalta tammalla on myöhemmin varsinaisesti siitosuralle siirtyessään jo jälkeläisnäyttöä. Nuorten tammojen käyttöä siitoksessa kannustetaan ratsuilla ikäluokkakilpailuissa ikärajoja löysäämällä ja ravihevosilla rahapalkinnolla. Kasvatustoiminta ja urheilu kun kulkevat käsi kädessä, vaikka yksittäisen tamman kohdalla tiineys ja varsominen tarkoittavat väistämättä taukoa kilpakentiltä.
Jalostuksen nopeuttamiseksi eri lajien parissa on käytössä parikin erilaista kannustinjärjestelmää. Varsottamisen vaatima tauko tamman kilpailutuksesta on huomioitu myös kilpailusäännöissä. Ravikilpailusääntöjen mukaan kilpailuihin ei ole oikeutettu osallistumaan tamma, joka on todistettavasti tiine neljä kuukautta aikaisemmin suoritetusta astutuksesta. Tamma saa kilpailla  seitsemän kuukauden kuluttua varsomisesta tai kolmen kuukauden kuluttua varsan kuolemasta. Ratsastuskilpailuun ei saa osallistua kantavalla (5.-11 kk) tai imettävällä tammalla (alle 4 kuukauden ikäinen varsa).
Lue koko artikkeli tästä (pdf)