Hevosella liikenteessä

Julkaistu Hevosenomistaja-lehdessä 6/15

Liikenneturvallisuus ja sen edistäminen koskettaa kaikkia tiellä liikkujia, myös maastoilevia ratsukoita ja  valjakoita. Meillä kaikilla on tieliikenteessä enemmän velvollisuuksia kuin oikeuksia. Yhteisten sääntöjen  noudattamisen, rauhallisuuden ja yhteispelin merkitys korostuu, kun keliolosuhteet ja pimeys tuovat mukaan omat haasteensa.


Liikenneturvallisuuteen liittyy useita erilaisia kysymyksiä – liikennesäännöt, maan- ja tienkäyttöoikeudet, ennakoitavissa olevat sekä yllättävät vaaratilanteet,  muiden tienkäyttäjien suhtautuminen hevosiin ja oma toimintamme hevosystävällisemmän liikennekulttuurin edistämiseksi.

Liikenneturvan Kuopion toimipisteen yhteyspäällikkö Tuula Taskinen on itsekin ratsastava hevosenomistaja. Tuula on koonnut myös Liikenneturvan sivuilla julkaistut ohjeistukset hevosen kohtaamisesta ja hevosella liikkumisesta liikenteessä.

Merkittävä riskitekijä on totta kai elävä ja ajatteleva kulkuvälineemme, hevonen.  Hevosen opettaminen liikenneturvalliseksi voi olla helpommin sanottu kuin tehty, mutta harjoittelemalla sitä voi kehittää.

– Osaksi rauhallisuus on hevosella luontainen ominaisuus, eikä kaikkia saa liikennevarmoiksi koskaan. Hevosta on kuitenkin mahdollista ja järkevää totuttaa erilaisiin tiellälliikkujiiin aina sauvakävelijöistä moottoripyöriin, koviin ääniin, ohituksiin ja muihin vastaaviin tilanteisiin, Tuula opastaa.

Hevosen huolellinen peruskoulutus ja yleinen käsiteltävyys muodostavat totta kai pohjan myös liikenneturvallisuudelle. Hevosta on tärkeää voida esimerkiksi taluttaa molemmilta puolilta.

– Kun hevosta talutetaan, on hevonen jalankulkija, ja silloin voi ihan luvallisesti olla tien vasemmassa reunassa, joka on oikeanpuoleisen liikenteen periaatteen mukaan parempi vaihtoehto, Taskinen kertoo. Käsiteltävyys tarkoittaa myös sitä, että hevosen selkään tai kärryille ja sieltä pois pääsee myös tilanteessa kuin tilanteessa ja eri paikoissa.

– Kun hevonen oppii yhdistämään taluttamisen rauhoittumiseen ja siitä palkitsemiseen, ihmisellä on keino käytettävissään hätätilanteessa tai vaaran uhatessa. Voi tulla pois selästä tai kärrystä ja taluttaa hevosen pois paikalta, Taskinen kertoo.

Lue koko artikkeli tästä (pdf)