Norman Hall: Faktat – ja vain faktat – kelpaavat jalostuspäätöksen pohjaksi, jos kasvattaja haluaa onnistua!

Julkaistu Hevosenomistaja-lehdessä 3/2013
Kanadalainen Pedigree Guru ja Pedigree Matching –sivustojen luoja Norman Hall piipahti Suomessa toukokuun lopussa. Istuimme Veikkolan kartanon lasiverannalla Vihdissä, josta avautuu huikea näköala Hiidenvedelle. Lempeässä alkukesän illassa keskustelu lainehti välillä reippaastikin, kun Hall ja isäntämme Henrikki Halme heiluttelivat sanan säilää. Molemmilla on vahvat mielipiteet ja niille runsaat perustelut. Niinpä argumentit sinkoilivat, kun herrat väittelivät sukusiitoksen ongelmista tai Muscle Massin ja sen täysveljen Muscle Massiven paremmuudesta.

Norman Hall kritisoi voimakkaasti kasvattajien tapaa spekuloida oriiden ominaisuuksilla. Kommentteina muun muassa: Valmentaja kertoi, että vaikka se voitti Hambon, sillä oli vaikeuksia… Tai, että vaikka se ei voittanutkaan, se olisi pystynyt voittoon, jos… Ja erilaisia mielipiteitä käytetään perusteina sille, minkälaisille tammoille ori sopisi parhaiten.
Hall totesi yksikantaan, että onnistuminen jalostuksessa perustuu vain tosiasioihin, ei mielipiteisiin. Siitosoriiden profiili selviää niiden ensimmäisen ikäluokan tuloksista. Ja se on lopullinen. Profiili perustuu täysin sukujen yhteensopivuuteen, eikä huomioi lainkaan oriiden tai tammojen persoonallisia piirteitä, jotka ovat ihmisten mielipiteitä. Useimmiten vielä muiden kuin kasvattajan omia mielipiteitä!
Lue koko artikkeli tästä (pdf)