Tänä talvena yhä useampi karsina rapisee

Julkaistu Hevosenomistaja-lehdessä 5/2012
Perinteisesti hevosten kuivikkeena on käytetty sahanpurua, turvetta tai kutterinlastua. Olkipahna puolustaa paikkaansa varsovien tammojen kuivikkeena, mutta rajallisen imukykynsä vuoksi sitä käytetään yleensä yhdessä esimerkiksi turvepatjan kanssa. Sahanpurun saatavuus taas on ollut heikkoa sen jälkeen, kun puupellettien käyttö energiantuotannossa alkoi vallata alaa. Suurin osa Suomen talleista onkin viime vuodet kuivitettu joko turpeella tai kutterinlastulla. Erikoisemmat kuivikkeet, kuten paperisilppu, eivät ole nousseet suureen suosioon. Viime vuosina alaa kuivikemarkkinoilta on kuitenkin vallannut uusi tuote, olkipelletti.

Kesän sateet aiheuttavat todennäköisesti ensi talvelle kuivikepulaa. Turvetta on saatu nostettua vain noin 40 % tavoitteesta, ja sen saatavuus tallien kuivikkeeksi tulee olemaan heikko. Lisäksi kostea kesä näkyy turpeen hinnassa. Myös kutterin saatavuusongelmista on huhuttu. Monella tallilla puntaroidaankin vaihtoehtoisia kuivikkeita. Olkipellettejä valmistetaan kuivikkeeksi Suomessa ja tuodaan paljon myös ulkomailta, lähinnä Baltian maista. Tarjolla on sekä 20 kilon säkkejä että 500 ja 1000 kilon suursäkkejä. Valmistajat arvioivat yhden hevosen karsinaan kuluvan vuoden aikana noin 800 – 2000 kiloa pellettiä.
Lue koko artikkeli tästä (pdf)