Jännevamma ei paljon naurata

Julkaistu Hevosenomistaja-lehdessä 4/2012
Sana ”jännevamma” nostaa hevosenomistajan niskavillat tehokkaasti pystyyn, eikä aivan suotta. Jänne- ja hankosidevammat ovat urheiluhevosilla todella yleisiä, ja niiden paraneminen on hidasta. Omistajan ei kuitenkaan aina tarvitse vain katsoa vierestä ja odottaa toipumista, sillä ja nykyään näihin vammoihin on tarjolla useita erilaisia hoitomuotoja.

Jänne on säikeinen rakenne, joka kiinnittää lihaksen luuhun tai rustoon. Sen sidekudos muodostuu sidekudossoluista ja niiden erittämästä säiemäisestä proteiinista, tyypin I kollageenista. Hankositeessä on sidekudoksen lisäksi noin 10% ykköstyypin hitaita lihassoluja. Hevosella pinnallinen koukistajajänne ja hankoside muodostavat tärkeän osan vuohisen ”kannatusmekanismia”. Varsinkin urheiluhevosella tämä mekanismi on kovalla rasituksella ja vammat jännealueella ovat valitettavan yleisiä.
Lue koko artikkeli tästä (pdf)