Kesävarsan kanssa syksyyn

Julkaistu Hevosenomistaja-lehdessä 4/2012
Toivottavasti varsomiset ja tammojen uudelleen siemennykset ovat menneet hyvin ja kasvattajat ovat saaneet kesävarsat kasvamaan laitumelle. Kesän kääntyessä kohti syksyä on kasvattajalla kuitenkin monta muistettavaa asiaa.

Astutustodistuksen varsomisosa on täytettävä heti varsan syntymän jälkeen. Täytetty astutustodistus nimiehdotuksineen on lähetettävä oman alueen hevosjalostusliittoon kuukauden kuluessa, jotta rekisteröintimaksu olisi halvin. Muista laittaa varsalle useampi nimiehdotus! Syntymätodistus on lunastettava eli varsamaksu maksettava laskun eräpäivänä. HUOM! Syntymätodistus on lunastettava viimeistään 31.12. varsan syntymävuonna, jotta se saa ravikilpailuoikeuden!
Varsa on tunnistettava. Tunnistus tilataan omasta hevosjalostusliitosta kun varsa on noin neljän kuukauden ikäinen. Mikäli astutustodistus on lähetetty ajallaan, saattaa hevosjalostusliiton tunnistajakin soittaa kasvattajalle, kun on tulossa tunnistamaan varsoja alueelle. Varsan tunnistuksen varaaminen ja hoitaminen on kuitenkin kasvattajan vastuulla. Varsat tunnistetaan yleensä syksyllä, mutta varsa on tunnistettava viimeistään syntymävuotta seuraavan maaliskuun viimeinen päivä, jotta varsa saisi ravikilpailuoikeuden.
Lue koko artikkeli tästä (pdf)