Valioiden Tekijä Aapo Teperi

Julkaistu Hevosenomistaja-lehdessä 3/2012
Köyliön keskustassa, kuuluisan Köyliöjärven tuntumassa, on lähes 30 vuoden ajan kasvattanut suomenhevosia ravikansan tuntema ja 75 vuotta sitten rajan takana Räisälässä syntynyt Aapo Teperi.

Teperi tunnetaan parhaiten A.T. etuliitteen saaneista suomenhevosista, joista kuuluisimmat ovat vuoden 2010 ravikuningas A.T.Eko sekä sen emä A.T.Viksu, joka sijoittui Ylivieskan kuningatarkisassa vuonna 1997 toiseksi. Teperin tallissa on syntynyt 27 A.T.-varsaa.
Määrä sinällään ei ole suuren suuri, mutta määrään suhteutettuna menestys on ollut vaikuttavaa. Teperin kasvateista on tullut neljä valiojuoksijaa (A.T. Eko, A.T. Visku, A.T. Viksu ja A.T. Veli) sekä kymmenen tähtijuoksijaa (A.T.-alkuiset Veeti, Ilo, Tähti, Väre, Hymy, Vekkuli, Lento, Ilori, Veitikka ja Husaari). Eivätkä Teperin kasvattamien hevosten rahalliset ansiotkaan ole vähäiset, sillä ne ovat juosseet omistajilleen yhteensä runsaat 600 000 euroa. Rahatilaston kärjessä komeilee äskettäin kilpailu-uransa päättänyt A.T.Eko 362 940 euron tienasteilla. Emä A.T.Viksun ansiot olivat runsaat 90 000 euroa.
Lue koko artikkeli tästä (pdf)