Sörkän Sälli – orpovarsasta derbyvoittajaksi

Julkaistu Hevosenomistaja-lehdessä 2/12
Tunnettu liha-alan yrittäjä Veijo Votkin halusi aikoinaan varsan omistamastaan suomenhevosori Turesta. Hän otti yhteyttä Jorma Leppäseen, Tupla-Suhinan omistajaan, ja näin sai Sörkän Sälli alkunsa. Kaikki ei kuitenkaan mennyt ihan käsikirjoituksen mukaan.

Sörkän Sällin emä Tupla-Suhina ei hyväksynyt pientä orivarsaa. Leppäsellä oli tallissaan tamma, joka oli menettänyt oman varsansa synnytyksessä, ja kaikkien onneksi uusi tamma hyväksyi pienen oripojan. Muutaman päivän kuluttua uusi keinoemo kuitenkin kuoli vatsakalvontulehdukseen, ja Sörkän Sälli jäi uudelleen orvoksi. Tämän jälkeen pieni varsa matkusti Tupla-Suhinan valmentajan Pekka Saaren varsallisen tamman luokse, mutta tamma ei hyväksynyt toista varsaa itselleen. Saari oli kuitenkin kuullut puskaradion kautta Sari Halmeesta, jolla oli valmiuksia hoitaa orpovarsoja. Näin kaksi kertaa orvoksi jäänyt varsa Sörkän Sälli matkusti Jyväskylän maalaiskuntaan Sari Halmeen hoiviin keväällä 2006. Siitä alkoi rankka urakka orpovarsaa hoitaessa.
– Sörkän Sälliä kutsuttiin silloin tuttavallisemmin Potkuksi, koska sen nimi oli siihen aikaan Suhinan Potku, Halme kertoo.
Lue koko artikkeli tästä (pdf)