Ratsastusjousiammunta on uusi laji Suomessa

Julkaistu Hevosenomistaja-lehdessä 4/2011
Kuvittele puuton preeria, heinämeri, jolla laiduntaa miljoonia biisoneita. Villin lännen symboli, hevosella satulatta ratsastava intiaani nelistää kumppaneineen jouset käsissään ja ajaa biisonilauman liikkeelle, erottaen siitä joukon eläimiä, ympäröiden ne ratsuillaan ja jousella ampuen hankkien heimolleen elannon. Kokonaiset kansat ovat hylänneet maanviljelyksen ja asuinseutunsa, ja laukkaavat nyt ratsuillaan biisonilaumojen perässä…

Tarinalla on valitettavan tuttu loppu – tuliaseet ja biisoneiden sekä intiaanien perikato. Ratsain suoritettu jousiammunta ei ole kuitenkaan kadonnut, vaan on hiljattain saanut oman lajiliittonsa Suomeen. Jousella ammunta ratsain oli tyypillistä Euraasian arojen sekä Amerikan mantereen preerioiden ja pampojen ratsastaville kansoille. Sodankäynnin myötä myös kiinalaiset ja roomalaiset harjaantuivat ratsain suoritettavan ammunnan taidossa.
Japanin samurai-perinteessä ratsastusjousiammunta eli Yabusame on tärkeä rituaali, ja Etelä-Koreassa sää- dettiin vuonna 2007 laki, jonka mukaan ratsastusjousiammunta kuuluu suojeltavien perinteisten taistelulajien joukkoon. Moni myös muistaa Rohanin ratsastavat jousimiehet viime vuosikymmenen menestyksekkäistä Taru sormusten herrasta -elokuvista.
Ratsastusjousiammunta yhdistää jousiammunnan, taistelulajit ja ratsastuksen. Se on ollut osa sekä sodankäyntiä että metsästystä. Nykyisin se on sekä näyttäviä esityksiä mahdollistava spektaakkeli, että kilpaurheilulaji, jonka seitsemännet maailmanmestaruuskilpailut järjestetään Etelä-Koreassa elokuun puolivälissä.
Lue koko artikkeli tästä (pdf)