Mitä jos jälkeiset eivät irtoakaan?

Julkaistu Hevosenomistaja-lehdessä 3/2011
Jälkeisvaihe on olennainen osa varsomista. Useimmiten jälkeiset irtoavat tammalta itsekseen. Irronneet jälkeiset kannattaa tarkistaa. Niiden tulee olla kokonaiset, koska edes riekaleita ei saa jäädä tamman kohtuun. Mikäli jälkeiset eivät irtoa ajoissa, seurauksena voi olla kohtutulehdus tai kaviokuume.

Normaalisti jälkeiset irtoavat kahden tai kolmen tunnin sisällä varsomisesta. Jälkeiset levitetään maahan Y-kirjaimen muotoon, jolloin ne on helpompi tarkistaa. Jälkeisten hävittämistä ei pitäisi kiirehtiä, koska niistä saa tarvittaessa paljon tietoa sikiön voinnista tiineysaikana.
Jälkeiset voi laittaa esimerkiksi vesiämpäriin odottamaan mahdollista tutkimuksen tarvetta. Amnion eli varsan puoli jälkeisistä on kiiltävä ja sisältää napanuoran, allantochorion eli tamman puoli on punertava ja nukkamainen. Kohdunkaulan ja munanjohtimien kohdilla on reiät.
Normaalisti kokonaiset jälkeiset painavat kuudesta kahdeksaan kilogrammaa hieman tamman rodusta ja varsan koosta riippuen. Istukan painon tulisi olla noin 11% varsan painosta. Jos tamma painaa noin 500 kg, on varsan paino yleensä 45-50 kg. Normaalin istukan paino on tässä tapauksessa 5-7 kg. Painavampi istukka voi kieliä istukkatulehduksesta.
Lue koko artikkeli tästä (pdf)