Daan Nanning ratsujalostuksesta: ”Käyttäkää vain laatua , älkää ikinä tyytykö vähempään”

– Ihmiset puhuvat liian paljon vain oreista, huudahtaa Ypäjän Oripäivien este- ja rakennetuomari Daan Nanning. Ristiriitainen lause kesken oripäivien hulinan ja arvostelukiireiden, mutta kuitenkin paikkansapitävä.
Jalostuksessa on ainakin tähän asti ollut päällimmäisenä puheenaiheena oriit ja niiden ominaisuudet ja periyttämiskyky. Samalla kuitenkin tiedetään, että emän vaikutus on oria suurempi.
– Mikään ori ei voi korvata sitä, mitä tammasta uupuu, Nanning jatkaa.

Ypäjän oripäivillä ensimmäistä kertaa tuomarina toimiva hollantilainen Nanning on arvostettu kasvattaja, hevoskauppias, valmentaja, nuorten hevosten kouluttaja ja entinen kansainvälisen tason kilparatsastaja este- ja kenttäratsastuksessa. Hollannin kantakirjan, KWPN:n, orilautakunnassa hän on toiminut vuodesta 2006 lähtien ja Meksikon orilautakunnan jäsenenä hän on ollut vuodesta 2005 lähtien. Stal Nanning –tallia Dalfsenissa vuodesta 1972 pitäneellä Nanningilla on 30 vuoden kokemus kasvatuksesta, mutta se on hänen mielestään vasta alkua.
– Vasta nyt voin sanoa, mitä olisin voinut tehdä paremmin. Oripäivät eivät tuoneet Nanningia ensimmäistä kertaa Ypäjälle. Hän toimi Suomen estemaajoukkueen valmentajana vuosina 2003 – 2006. Hänen johdollaan Suomen maajoukkue voitti ensimmäisen Nations Cup – joukkuekilpailun. Vielä paljon pidempään hän on tehnyt maahamme hevoskauppaa. Myös Nanningin poika Niels on Suomessa pidetty ja arvostettu valmentaja ja hevoskauppias.
Lue koko artikkeli tästä (pdf)