Rodokokki kannattaa ottaa vakavasti – Lievä yskä joskus ainoa oire

Julkaistu Hevosenomistaja-lehdessä 1/2011
Salakavala rodokokki eli varsojen paiseinen keuhkotulehdus on oireiltaan vaihteleva, ja siksi haastava diagnosoida. Hoitamattomana se saattaa johtaa jopa kuolemaan, joten oikean diagnoosin saaminen aikaisessa vaiheessa on jatkon kannalta merkittävää. Vaikka varsojen hengitystietulehdukset ovat yleensä ohimeneviä sekä harmittomia, ei yskivän varsan kanssa kannata odotella muutamaa päivää pidempään ennen eläinlääkärin kutsumista. – Yli kuukauden ikäinen yskivä varsa on rodokokkia sairastava, ennen kuin toisin todistetaan, Hevossairauksien erikoiseläinlääkäri Kati Vainio painottaa.

Rodokokin aiheuttaa Rhodococcus equi –niminen solujen sisällä elävä maaperäbakteeri. Tauti puhkeaa keskimäärin 1-6 kuukauden ikäisille varsoille. Yli vuoden ikäisillä hevosilla tautia ei tavata, poikkeuksena jostakin immuunipuutossairaudesta muuten kärsivät hevoset, mutta tällaiset tapaukset ovat äärimmäisen harvinaisia. Rodokokki on salakavala tauti, eikä merkittäviä oireita välttämättä ole, vaikka keuhkoissa olisi jo paiseita. Taudin tavallisimpia oireita ovat yskä ja kuume. Normaali lämpö ei kuitenkaan sulje pois taudin mahdollisuutta, sillä rodokokki voi olla hyvinkin oireeton. Varsa saattaa olla väsyneempi kuin normaalisti ja sen hengitys voi olla tihentynyttä ja raskasta.
Sillä voi olla myös sierainvuotoa tai ripulia. Rodokokkibakteeri voi aiheuttaa varsalle myös niveltulehduksen, jolloin ensimmäinen oire voikin olla täyttynyt nivel tai ontuminen.
– Jos yskähtely jatkuu useamman päivän ajan, varsalla on yli 39 asteen kuume, ripulia, niveltulehdus tai muu vastaava, kannattaa tilanne tarkistuttaa eläinlääkärillä nopeasti. Ylipäätänsäkin varsojen kohdalla eläinlääkärin apua kannattaa hakea ennemmin liian aikaisin kun liian myöhään. En odottelisi kovin pitkään esimerkiksi yskivän varsan kanssa, Vainio painottaa.
Lue koko artikkeli tästä (pdf)