Pehmeän kitalaen virheasento voidaan usein hoitaa

Julkaistu Hevosenomistaja-lehdessä 3/2010
Kukaan ei edes pidä siitä, mutta silti sillä on monta nimeä kuin rakkaalla lapsella: DDSP, pehmeän kitalaen dorsaalinen dislokaatio, pehmeän kitalaen virheasento, löysä kitalaki. Joskus sanotaan myös, että hevosella on pehmeä kitalaki. Kaikilla hevosilla kuuluukin olla, mutta nimenomaan pehmeän kitalaen virheasento on se, joka tuottaa päänvaivaa.

Mitä se tarkoittaa?
Pehmeän kitalaen virheasento tarkoittaa mahdollisimman yksinkertaistettuna sitä, että pehmeä kitalaki ajaa kovassa rasituksessa ylitse kurkunkannesta, joka normaalisti on pehmeän kitalaen päällä. Nämä yhdessä tukkivat osittain hevosen hengitystiet niin, että hapensaanti vähenee huomattavasti. Hevonen saa palautettua kurkunkannen oikeaan asentoonsa nielaisemalla, jolloin ongelma on hevosen kannalta ratkaistu. Mutta nielaistakseen sen täytyy hiljentää vauhtia. Siinä vaiheessa, kun hevonen on saanut nielaistua, kilpakumppanit ovat jo menneet. Valmentajalla on siis ongelma.
Lue koko artikkeli tästä (pdf)