Nivelten rasitusvammat urheiluhevosten yleinen ongelma – Hevosmiestaito avainasemassa ennaltaehkäisyssä

Julkaistu Hevosenomistaja-lehdessä 3/2010
Hevosten niveltulehdukset ovat yleinen syy kilpahevosten sairaslomiin. Pitkittyessään rasitusvamma johtaa usein nivelrikkoon, pysyvään ontumiseen ja kilpauran päättymiseen. Nivelessä tapahtunutta muutosta eli nivelrikkoa ei pystytä nykylääketieteellä korjaamaan. Nivelrusto on uusiutumaton. Ainoastaan nivelrikon etenemiseen voidaan vaikuttaa. Eläinlääkärin antamat lääkkeet ja hoidot rauhoittavat tulehduksen oireita ja auttavat palauttamaan nivelen normaalin toiminnan, mutta ne eivät poista tulehduksen syitä.

Niveltulehdus on hevosella vakava merkki siitä, että jotain on pielessä. Syiden löytämiseen on paneuduttava perusteellisesti, sillä niveltulehdus ei ole tarttuva tauti, kuten vaikkapa lintuinfluenssa, eläinlääketieteen tohtori Timo Talvio muistuttaa. Syitä voi olla useita ja ongelmat kasaantua pitkällä aikavälillä. Siksi on tärkeää tutustua nivelten toimintaan ja siihen, milloin ne hevosilla joutuvat normaalia suurempaan rasitukseen.
Lue koko artikkeli tästä (pdf)