Ratsastuskentän pohjalla on väliä

Julkaistu Hevosenomistaja-lehdessä 2/2010
Ratsastuskentän pohjat aiheuttavat harmaita hiuksia. Paljon kuulee keskustelua siitä, miten kenttä  on joko liian pehmeä, liian kova, pölyävä  tai sateella liian märkä. Kieltämättä  kentän rakentamisessa löytyy tarpeeksi haasteita ottaen huomioon jo ulkoiset olosuhteemme. Talvella kentät jäätyvät, välillä ollaan hellejaksojen keskellä, välillä taiteillaan rankkasateiden keskellä. Tässä jutussa on esitetty ulkokentän rakentamisen pääperiaatteet

Ratsastuskentän rakenteen tulee olla sopivan joustava ja pitävä. Ulkoiset olosuhteet voivat kuitenkin muuttaa kentän rakenteita huomattavasti. Jos pintakerroksen vedenpidätyskyky ei ole hyvä, voi pitkään jatkunut kuiva kausi kovettaa kentän kivikovaksi tai pintakerros voi muuttua rullaavaksi ts. ei anna pitoa – mieti millaista on juosta kuivalla hiekkarannalla. Vettä läpäisemätön pintakerros taas muuttuu sateella liejuiseksi ja liukkaaksi. Toisaalta taas materiaali, joka päästää veden liian nopeasti lävitse pölyää hirvittävästi ja melko nopeasti menettää pidon ja tulee upottavaksi. Tosiasia kuitenkin on, että vääränlainen pohja rasittaa hevosen jalkoja.
Lue koko artikkeli tästä (pdf)